Bine ati venit la Centru Medical Proctoven!
Program :
 Luni - Vineri intre 08:00 - 20:00 
 Contact : 
 0369.410858 
Proctoven
 Uncategorized
Vertijul si ameteala
Vertijul si ameteala
Posted by admin

Vertijul este senzaţia de mişcare, de rotaţie a lucrurilor sau obiectelor din jurul nostru. Această senzaţie de rotaţie determină o tulburare de echilibru asociată frecvent cu greaţă şi/sau vărsături. Cauza este la nivelul urechii interne sau la nivelul unor structuri anatomice din creier şi trunchiul cerebral.

Vertijul este frecvent confundat cu ameţeala. Termenul ameţeală este deseori utilizat pentru diverse senzaţii care nu corespund exact definiţiei medicale a vertijului. Astfel, pentru durerea de cap, furnicături/amorţeli în pielea capului, vederea “tulbure”, starea de “confuzie mentală” este frecvent folosit termenul ameţeală.

Ameţeala poate fi produsă de o scădere tranzitorie a glicemiei sau tensiunii arteriale, poate să apară pe fond de oboseală, după consum de alcool, medicamente sau droguri şi altele.

Atât vertijul, cât şi ameţeala influenţează negativ calitatea vieţii, mai ales dacă sunt frecvente şi imprevizibile.

Vertijul, în mod obişnuit, apare în cadrul răului de mişcare, înălţime sau mare.

Cea mai frecventă formă de vertij care determină prezentarea la medic este vertijul produs de modificări la nivelul urechii interne. El se caracterizează printr-o senzaţie de rotaţie (adesea violentă), frecvent acompaniată de greaţă şi vărsături, care survine la schimbarea poziţiei capului şi se atenuează de obicei în poziţia alungit.

Vertijul produs de o leziune la nivelul creierului sau trunchiului cerebral (accident vascular cerebral, tumoră, scleroza multiplă etc) se insoţeşte de simptome neurologice (dificultate la înghiţire, scăderea sensibilităţii pe jumătate de corp, tulburări ale mişcărilor de coordonare, scăderea forţei musculare pe o parte a corpului) şi este persistent.

O altă formă frecventă de vertij este cel produs de modificări de spondiloză şi artroză la nivelul vertebrelor cervicale.

Nu vă trataţi singur! Consultaţi medicul de fiecare dată când vă confruntaţi cu vertij, deoarece manifestările sunt diferite de la o persoană la alta.

Aşadar, pentru diagnosticul şi tratamentul corect al vertijului, nu mai ezitaţi, consultaţi medicul specialist!

 

Dr. Avram Gabriel
Medic primar neurolog

CENTRUL MEDICAL PROCTOVEN
Tel. Programari 0369/410858 sau 0735/545530