Bine ati venit la Clinica Medicala Proctoven!
Program :
 Luni - Vineri intre 08:00 - 20:00 
 Contact : 
 0369.410858 
Proctoven
 Uncategorized
I Ce este Varicela si cum se transmite?
I Ce este Varicela si cum se transmite?
Posted by admin

Varicela este o boală foarte contagioasă cauzată de virusul varicelo-zosterian (VZV). Virusul se răspândește cu ușurință de la persoanele cu varicelă la alții care nu au avut niciodată boala sau nu au fost niciodată vaccinați. Dacă o persoană are varicelă, până la 90% dintre persoanele apropiate acelei persoane care nu sunt imune se vor infecta și ele. Virusul se răspândește în principal prin contactul apropiat cu cineva care are varicelă.

 

O persoană cu varicelă este considerată contagioasă începând cu 1 până la 2 zile înainte de debutul erupției cutanate până când toate leziunile de varicelă s-au format (crusta). Persoanele vaccinate care fac varicela pot dezvolta leziuni care nu fac cruste. Aceste persoane sunt considerate contagioase până când nu au apărut leziuni noi timp de 24 de ore.

 

Virusul varicelo-zosterian provoacă și Zona Zoster. După varicela, virusul rămâne în organism (latent). Oamenii dezvoltă zona zoster atunci când VZV se reactivează în corpul lor după ce au avut deja varicelă. Persoanele cu zona zoster pot răspândi VZV persoanelor care nu au avut niciodată varicelă sau care nu au primit niciodată vaccinul împotriva varicelei. Acest lucru se poate întâmpla prin contactul direct cu lichidul din veziculele cutanate cu zona zoster. Dacă se infectează, vor dezvolta varicelă, nu zona zoster.

 

Este nevoie de aproximativ 2 săptămâni (de la 10 la 21 de zile) după expunerea la o persoană cu varicelă sau zona zoster pentru ca cineva să dezvolte varicela. Dacă o persoană vaccinată face boala, o poate răspândi și altora. Pentru majoritatea oamenilor, a face varicela o dată oferă imunitate pe viață. Este posibil să faceți varicela de mai multe ori, dar acest lucru nu este obișnuit.

 

II. Semne si simptome

 

Varicela poate începe adesea fără erupția cutanată clasică, cu febră în intervalul 38,3°–38,8°C    dureri de cap, dureri de gât sau de stomac, pierderea poftei de mâncare, oboseală. Aceste simptome pot dura câteva zile.
Erupția clasică cutanată roșie , cu mâncărime, începe de obicei pe burtă sau pe spate și pe față. Apoi se răspândește aproape peste tot pe corp, inclusiv scalpul, gura, brațele, picioarele și organele genitale.
Erupția începe ca multe umflături roșii mici care arată ca niște coșuri sau mușcături de insecte. Apar în valuri timp de 2 până la 4 zile, apoi se dezvoltă în vezicule cu pereți subțiri umplute cu lichid. Pereții veziculelor se sparg, lăsând răni deschise iar în cele din urmă se vor forma cruste maro, uscate. De obicei, durează aproximativ o săptămână pentru ca toate veziculele să devină cruste.

 

 

III. Tratamente la domiciliu pentru persoanele cu varicela:

 

III.1 Cum îmi pot ajuta copilul să se simtă mai bine?

Există mai multe lucruri pe care le puteți face acasă pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor varicelei și pentru a preveni infecțiile cutanate. Loțiunea de calamină și o baie cu apa calduță cu bicarbonat de sodiu pot ajuta la ameliorarea mâncărimii (băile nu răspândesc erupția cutanată). Uscati corpul (nu frecați). Încercați să păstrați unghiile tăiate scurte și să minimizați zgârierea pentru a preveni răspândirea virusului la alții și pentru a ajuta la prevenirea infecțiilor cutanate. Dacă vă zgâriați un blister din întâmplare, spălați-vă mâinile cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde.
Nu utilizați aspirina sau produse care conțin aspirina pentru a calma febra de la varicela. Utilizarea aspirinei la copiii cu varicela a fost asociată cu sindromul Reye, o boală severă care afectează ficatul și creierul și poate provoca moartea. În schimb, utilizați medicamente non-aspirine, cum ar fi acetaminofenul (ex.Panadol), pentru a calma febra de la varicela. Academia Americană de Pediatrie recomandă evitarea tratamentului cu ibuprofen dupa aparitia veziculelor (ex. Algin, Nurofen sirop), dacă este posibil, deoarece acesta a fost asociat cu infecții bacteriene ale pielii care pun viața în pericol.
Dacă copilul dumneavoastră are vezicule în gură dați alimente reci, moi și blânde, deoarece acestea pot îngreuna consumul sau mâncarea. Evitați orice acid sau sărat, cum ar fi sucul de portocale sau covrigeii.

 

IV. Complicații:

 

IV.1 Când ar trebui să sun doctorul?

Majoritatea infecțiilor cu varicela nu necesită tratament medical special. Dar uneori pot apărea probleme. Sunați medicul dacă copilul dvs.:

-are febră care durează mai mult de 4 zile, mai inalta de 38.8°C
-are o tuse care se agravează sau dificultăți de respirație
-are o zonă de erupție cutanată din care curge puroi (lichid gros, gălbui) sau devine roșie, caldă, umflată, sensibilă sau dureroasă.
-are o durere severă de cap. Acesta ar putea fi un semn că pielea este infectată cu bacterii.
-prezintă gât rigid (înțepenit)
-este foarte somnoros sau se trezește cu dificultate
-bătăi rapide ale inimii
-pierderea capacității de a folosi muschii
-erupția se extinde la unul sau ambii ochi
-suportă cu greutate lumina
-are tulburari de mers
-pare confuz si dezorientat
-pare foarte bolnav, zace sau vomita

 

V. Cum sa previi infectia cu VZV:

In România exista 2 tipuri de vaccin care pot preveni infectia cu virus varicelic.
         VARILRIX este indicat pentru imunizarea activă față de varicelă la subiecții sănătoși (incepând cu vârsta de 9 luni). Este recomandată vaccinarea persoanelor sănătoase care vin in contact strâns cu subiecții cu rsc crescut de a dezvolta forme severe de varicelă, pentru a reduce riscul transmiterii tipului sălbatic de virus.

Se recomandă administrarea a două doze de vaccin Varilrix, la un interval de minimum 6 săptămâni, dar nu mai devreme de 4 săptămâni.

         VARIVAX poate fi administrat la persoane cu vârsta de 12 luni sau peste. Poate fi administrat incepând cu vârsta de 9 luni in circumstanțe speciale (a se discuta cu medicul de familie sau pediatru).
9-12 luni: 2 doze administrate la interval de minimum 3 luni una de cealaltă
12 luni-12 ani: 2 doze administrate la interval de cel puțin o lună intre administrarea primei si celei de-a doua doze.
13 ani si peste: 2 doze administrate la interval de 4-8 săptămâni.

Poate fi, de asemenea, administrat persoanelor suscptibile de expunere la varicelă. Vaccinarea in interval de 3 zile de la expunere poate preveni o infecție manifestă clinic sau poate modifica evoluția infecției. În plus, există date limitate care indică faptul ca vccinarea in interval de până la 5 zile după epunere poate modifica evoluția infecției.

 

Semnătura,
Dr. Raluca STĂNESCU
Medic specialist pediatrie
CLINICA PROCTOVEN