Bine ati venit la Clinica Medicala Proctoven!
Program :
 Luni - Vineri intre 08:00 - 20:00 
 Contact : 
 0369.410858 
Proctoven
 Uncategorized
Sterilitatea și infertilitatea
Sterilitatea și infertilitatea
Posted by admin

Care este diferența între sterilitate și infertilitate?
Sterilitatea reprezintă imposibilitatea obținerii unei sarcini în decursul unui an de încercări, în absența oricărui mijloc de contracepție. Sau, în decursul a șase luni, dacă femeia are vârsta de peste 35 de ani. Obținerea sarcinii , dar imposibilitatea menținerii ei (pierderea spontană) definește infertilitatea. Obținerea unei sarcini este un proces complex care implică în primul rând funcție ovariană normală (eliberarea ovocitului de către ovar în procesul de ovulație), permeabilitate tubară normală (locul de fecundație este trompa uterină) și procesul de implantare (atașarea oului fertilizat la mucoasa uterină), dar și o componentă spermatică normală.

Sunt sterilitatea și infertilitatea doar o problemă feminină?
Nu. O treime dintre cazurile de sterilitate sunt de cauză feminină, o treime au cauză mixtă (feminină+masculină) sau necunoscută , iar o treime sunt cauzate de componente masculine: afecțiuni medicale cum sunt varicocelul sau fibroza chistica etc. sau factori care scad calitatea spermogramei, cum sunt consumul cronic de alcool, fumatul, vârsta înaintată, toxine (droguri, pesticide, plumb etc.), probleme hormonale, chimio/radio terapia.

Care sunt cauzele sterilității la femeie?
Ovulația este un proces esențial, influențat de patologii cum sunt sindromul de ovar micropolichistic (dezechilibru hormonal care interferează cu ovulația) sau insuficiența ovariană primară - încetarea funcției normale a ovarelor mai devreme de 40 de ani. Alte cauze importante de sterilitate sunt: cauzele tubare - boala inflamatorie pelvină, endometrioza sau sarcina ectopică operată, cauzele uterine: fibromul uterin, malformații congenitale uterine sau polipii endometriali.

Ce factori pot crește riscul sterilității la femeie?
Vârsta peste 35 de ani, fumatul, alcoolul, stressul, supraponderea sau greutatea prea mică, bolile cu transmitere sexuală, problemele hormonale. Echipa de specialiști din cadrul Centrului Medical Proctoven poate ajuta cuplul în evaluarea unei probleme de fertilitate, dar și în alegerea unei opțiuni terapeutice adecvate.

Dr. Corina-Alina Ispășoiu
Medic Specialist Obstetrică-Ginecologie,
Competență în ecografia Materno-Fetală.