Bine ati venit la Clinica Medicala Proctoven!
Program :
 Luni - Vineri intre 08:00 - 20:00 
 Contact : 
 0369.410858 
Proctoven
 Uncategorized
Menopauza
Menopauza
Posted by admin

Ce este menopauza?
Menopauza marchează sfârșitul vieții reproductive în viața fiecărei femei, fiind instalată abia la un an după ultima menstruație. Termenul cuprinde totalitatea modificărilor ce se petrec în corpul femeii, nu doar cele legate de aparatul reproductiv.

Care este cauza menopauzei?
Fiecare femeie se naște cu un număr predefinit de ovule stocate la nivelul ovarelor. La sfârșitul decadei a treia din viața oricărei femei începe să scadă numărul și calitatea ovulațiilor. Ca rezultat, scade producția hormonală și în final se opresc ovulația și menstruația. Vârsta medie de instalare a menopauzei este 50 de ani, cu limite între 48-52 de ani. Atunci când se instalează după vârsta de 40 de ani, se consideră a fi legată de procesul de îmbătrânire, dar când debutează înaintea acestei vârste, din diferite motive, este considerată menopauză precoce.

Cum se instalează în mod natural menopauza?
Procesul de instalare este gradual, descriindu-se trei etape: Perimenopauza începe cu câțiva ani înaintea menopauzei, când ovarele produc o cantitate din ce în ce mai mică de estrogen și multe femei încep să descrie simptome specifice menopauzei. Menopauza este instalată atunci când a trecut un an de la ultima menstruație, iar ovarele și-au încetat funcția ovulatorie și de producție hormonală. Postmenopauza reprezintă anii după instalarea menopauzei, când simptomele specifice diminuează, dar cresc riscurile legate de carența de estrogeni.

Care sunt simptomele menopauzei?
Simptomele sunt foarte variabile, dar majoritatea femeilor prezintă bufeuri de căldură (senzația de căldură subită și trecătoare resimțită pe față, gât, torace, însoțită de transpirație), insomnii, modificări emoționale, iritabilitate, nervozitate, tahicardie, uneori migrene, modificări ale libidoului.

Care sunt riscurile asociate postmenopauzei?
O dată cu scăderea producției de estrogen pot apărea o serie de probleme de sănătate, asociate cu înaintarea în vârstă: osteoporoză, afecțiuni cardiace, modificări ale pielii, care devine subțire și friabilă, modificări ale funcției cerebrale, afecțiuni oculare, afecțiuni urinare. Specialiștii Centrului Medical Proctoven vă pot ajuta în depășirea simptomatologiei menopauzei precum și în evaluarea factorilor de risc specifici acestei perioade din viața femeii.

Dr. Corina-Alina Ispășoiu
Medic Specialist Obstetrică-Ginecologie,
Competență în ecografia Materno-Fetală.