Bine ati venit la Clinica Medicala Proctoven!
Program :
 Luni - Vineri intre 08:00 - 20:00 
 Contact : 
 0369.410858 
Proctoven
 Uncategorized
Dermatoscopia
Dermatoscopia
Posted by admin

Ce este dermatoscopia?

Dermatoscopia este o metodă rapidă, noninvazivă, de examinare a leziunilor pielii, cu ajutorul căreia putem crește acuratețea diagnosticului dermatologic.

Inițial a fost utilizată pentru examinarea diferitelor leziuni canceroase (carcinom bazocelular, spinocelular, melanom), precanceroase (keratoze actinice) sau monitorizarea alunițelor. În prezent reprezintă un plus în diagnosticul tuturor bolilor dermatologice.

Dermatoscopia reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de depistare a cancerului de piele.

În ce constă dermatoscopia?

Medicul dermatolog folosește un dispozitiv numit dermatoscop. Acesta prezintă un sistem de lupe și de lumini cu ajutorul cărora se observă atât straturile superficiale, cât și cele profunde ale pielii.

În cazul unei alunițe, spre exemplu, dermatoscopia ajută la examinarea în detaliu a structurilor acesteia, elemente invizibile cu ochiul liber. Dermatoscopia permite, de asemenea, monitorizarea alunițelor cu risc de transformare în melanom.

dermascopia

Când trebuie efectuată o dermatoscopie?

Având în vedere numărul în creștere a cancerului de piele și mai ales a melanomului, se recomandă efectuarea unui control dermatoscopic o dată pe an. De asemenea, mergeți la control în cazul în care apar anumite simptome (durere, mâncărime, roșeață), alunița a fost traumatizată sau s-a modificat în timp (formă, contur, culoare, dimensiune).

Dr. Natalia Stanimir
Medic specialist dermatolog
CLINICA PROCTOVEN