Bine ati venit la Clinica Medicala Proctoven!
Program :
 Luni - Vineri intre 08:00 - 20:00 
 Contact : 
 0369.410858 
Proctoven
 Uncategorized
Variațiile de temperatură - o provocare pentru cardiaci
Variațiile de temperatură - o provocare pentru cardiaci
Posted by admin

Ne aflăm într-o perioadă de mari schimbări climatice, manifestate prin fenomene meteorologice din cele mai diverse. Am fost martorii răzvrătirii vremii și am urmărit cum soarele și canicula au fost înlocuite de ploi și vreme răcoroasă, cu variații ale temperaturii de mai mult de 10 grade Celsius în câteva zile.

Am perceput diferit aceste modificări ale vremii, fiecare în felul său, însă în toate cazurile organismul a fost supus unui stress și unui efort suplimentar de adaptare la aceste variații de presiune, temperatură și umiditate. Aceste fenomene pot provoca probleme medicale și persoanelor sănătoase, nu doar celor care suferă de anumite afecțiuni. Dintre persoanele cele mai afectate de aceste schimbări sunt cele cu afecțiuni cardiace, care se pot agrava, cum este cazul hipertensiunii arteriale, cardiopatiei ischemice sau insuficienței cardiace.

Instabilitatea presiunii atmosferice duce la modificări ale tensiunii arteriale; atunci când presiunea atmosferică scade, tensiunea arterială va crește și poate apare tahicardia. Variațiile de temperatură modifică și ele valorile tensiunii arteriale, cu scăderea acesteia pe timp de caniculă datorită vasodilatației produse, mai ales în cazul persoanelor vârstnice.

De asemenea, pot fi agravate anumite patologii prezente, cu apariția durerilor în piept, senzației de lipsă de aer, palpitațiilor, amețelilor sau a leșinului. Persoanele cu afecțiuni cardiace sunt expuse unor riscuri crescute de accidente vasculare și chiar infarct miocardic.

Pentru ca aceste efecte să fie evitate sau controlate trebuie respectate niște măsuri igienodietetice stricte, prin renunțarea la consumul de alcool și la fumat, precum și prin consumul unei cantități corespunzătoare de lichide pe zi. Trebuie evitată expunerea la soare și la variații mari de temperatură.

De asemenea controlul periodic efectuat la cabinetele de cardiologie poate depista din timp o afectiune cardiaca latenta. De curand in cadrul CENTRULUI MEDICAL PROCTOVEN functioneaza un cabinet de cardiologie dotat cu aparatura moderna: electrocardiograf, ecograf etc.

Dr. Dora Teodoru
Medic Specialist Cardiolog
Centrul Medical Proctoven