Bine ati venit la Clinica Medicala Proctoven!
Program :
 Luni - Vineri intre 08:00 - 20:00 
 Contact : 
 0369.410858 
Proctoven
 Uncategorized
Se poate face colonoscopie fara durere sau discomfort?
Se poate face colonoscopie fara durere sau discomfort?
Posted by admin

Colonoscopia reprezinta alaturi de Endoscopia digestiva superioara metoda de maxima eficienta diagnostica in momentul actual. Devanseaza net ca performanta ecografia abdominala, ce are o indicatie relativa in evaluarea tubului digestiv si are o acuratete mult superioara metodelor radiologice cu substanta de contrast (Irigografia sau Bariu pasaj ) In plus permite si o abordare terapeutica (polipectomii, hemostaza), iar in caz de diagnostic pozitiv al unei formatiuni tumorale, biopsia efectuata stabileste diagnosticul definitiv si orienteaza spre optiunile terapeutice necesare.

In mod firesc, nu exista actualmente patalogie colorectala, indiferent de natura ei, fara o evaluare colonoscopica. Din acest motiv in tarile occidentale, colonoscopia reprezinta partea unor programe nationale de depistare precoce a cancerului colorectal, fiind practic obligatorie dupa varsta de 55 ani. Aceasta metoda se adreseaza tuturor persoanelor care au prezentat sau prezinta sange in scaun, celor care au alternanta diaree – constipatie sau au scazut in greutate nejustificat. Orice afectiune, indiferent de natura – benigna sau maligna, poate fi mult mai usor tratata daca este depistata precoce, iar colonoscopia are aceasta calitate.

Dezavantajul principal -durerea- reprezinta, din nefericire, motivul lipsei de complianta al pacientului pentru acest tip de investigatie. De aceea in cadrul CENTRULUI MEDICAL PROCTOVEN se prefera abordarea metodei cu anestezie de scurta durata, in prezenta medicului anestezist, cu maxim de confort pentru medicul gastroenterolog, fara nici o acuza dureroasa din partea pacientului. In concluzie un beneficiu indiscutabil in contul unei metode moderne de investigatie.

Dr. Adrian Boicean
Medic primar boli interne,
Medic specialist gastroenterolog