Bine ati venit la Clinica Medicala Proctoven!
Program :
 Luni - Vineri intre 08:00 - 20:00 
 Contact : 
 0369.410858 
Proctoven
 Uncategorized
Rectoragia
Rectoragia
Posted by admin

Rectoragia sau sangerarea pe cale anala, este un semnal de alarma important, dar din pacate de multe ori subestimat. Ce inseamna mai exact? Prezenta de sange proaspat (de culoare rosie) pe hartia de toaleta, in vasul de WC sau pe lenjerie, de cele mai multe ori in cantitate redusa si in legatura cu scaunul.

Cauzele rectoragiei sunt multiple, multe din ele din fericire benigne, cum ar fi hemorizii, fisurile anale, diverticulii intestinali, malformatii vasculare intestinale, etc. dar exista si posibilitatea unor boli serioase, maligne sau cu potential de malignizare (in cca. un sfert dintre cazuri), cum ar fi cancerul de colon sau rect, polipii intestinali sau bolile inflamatorii intestinale.

Anumite studii sugereaza ca numai cca. 40% dintre cei care prezinta acest simptom de adreseaza unui medic. De obicei vina este data pe arhicunoscutii hemoroizi, care sunt diagnosticati si tratati mai mult sau mai putin empiric; dar daca adaugam faptul ca dintre pacientii de peste 40 de ani cunoscuti cu hemoroizi si cu sangerari anale, cca. 20% (adica unul din cinci) prezinta si polipi sau cancer, incepem sa ne intrebam daca e bine sa tratam cu superficialitate aceasta problema.

Si atunci, ce este de facut? Evident, daca sangerarea este extrem de abundenta, prezentarea de urgenta la medic este un imperativ. Dar, daca sangerarea este mai redusa cantitativ, intermitenta, un control medical specializat este totusi atitudinea de recomandat, atat pentru clarificarea diagnosticului, cat si pentru rezvolvarea cauzei de sangerare. Examinarea este putin laborioasa, rapida si nedureroasa, permitand rezolvarea in acelasi timp a anumitor afectiuni din zona anala si perianala (hemoroizi, fisuri anale, proctite) prin metode moderne, usor tolerate de pacient, si de asemenea se poate completa cu investigatii de laborator sau imagistice, in functie de necesitati.

CENTRUL MEDICAL PROCTOVEN are in dotare tehnologia de ultima generatie necesara diagnosticului si tratamentului modern al acestor leziuni.

Dr. Ciprian Tanasescu,
-medic primar chirurg,
-doctor in stiinte medicale,
CENTRUL MEDICAL PROCTOVEN.