Bine ati venit la Clinica Medicala Proctoven!
Program :
 Luni - Vineri intre 08:00 - 20:00 
 Contact : 
 0369.410858 
Proctoven
 Uncategorized
ORL Nas
ORL Nas
Posted by admin

NASUL functioneaza non stop:incalzeste,umidifica si purifica aerul respirat.Gatul si plamanii functioneaza bine atita timp cat nasul functioneaza adecvat.

NASUL are si rol in imunitate :

prin 2 enzime,LIZOZIMUL<provenit de la glandele serosae nazale dar si din lacrimile ce se scurg prin canalul nazo lacrimal.Este toxic pentru bacterii>si LACTOFERINA<provenita si ea din glandele epiteliului nazal,inhiba virulenta bacteriilor, in mod deosebit a speciilor de PSEUDOMONAS SI STAFILOCOC.

Prin MUCUS, care protejeaza mucoasa nazala cita vreme viscozitatea este minima si elasticitatea este maxima.De aceea este foarte important sa fim bine hidratati.

Prin CILII VIBRATILI,ale caror miscari in stratul de mucus transporta particulele mai mari de 5 microni si filtreaza in acest fel aerul dar si reduc posibilitatea colonizarii bacteriologice care s ar produce  prin stagnarea mucusului.

Prin IMUNGLOBULINA A,factorul esntial in asigurarea imunitatii mucoasei respiratorii.Secretata de mucoasa nazala, imunglobulina A are rol major in excluderea antigenilor si alergenilor de pe mucoasa respiratorie.Deficitul de Ig A,se mosteneste de la mama.Alaturi de imunglobulina A participa si imunglobulinele M,G,D si E<din ser> dintre care este demna de mentionat Ig G.Aceasta are 4 subclase.Deficitul subclasei Ig G2 predispune la infectii cu HAEMOPHILLUS INFLUENZA SI STREPTOCOCUS PNAEUMONIAE.

O multitudine de factori perturba imunitatea nazala, iar cei mai frecventi sunt:aerul poluat,praful,fumul de tigara,incaperile neaerisite ,mirosurile puternice,schimbarile bruste de temperatura si umiditate,stressul,oboseala,deshidratarea,alimentatia dezechilibrata,lipsa exercitiilor fizice.

NASUL copiilor este mai ingust decit al adultilor de aceea si este mult mai usor afectat de factorii prezentati mai sus.CURATAREA corecta a nasului poate preveni bolile si ajuta la tratarea lor:

Folositi ser fiziologic caldut<la temperatura  corpului>sau solutii saline similare  ,pe care sa le aplicati cu un picurator sau  cu spray,apoi  evacuati secretiile nazale folosind o pompitza la copiii mici,sau suflati nasul delicat apasand o nara .Nu suflati nasul puternic,acest lucru este periculos deoarece poate impinge secretiile nazale catre ureche si favoriza OTITA.Un nas curat, care respira  bine, asigura un somn linistit.

Va asteptam in cadrul Clinicii PROCTOVEN.

 

Dr. Doina Dudas
Medic primar ORL

CENTRUL MEDICAL PROCTOVEN
Tel. Programari 0369/410858 sau 0735/545530