Bine ati venit la Clinica Medicala Proctoven!
Program :
 Luni - Vineri intre 08:00 - 20:00 
 Contact : 
 0369.410858 
Proctoven
 Uncategorized
Obezitatea – o noua pandemie ?
Obezitatea – o noua pandemie ?
Posted by admin

Obezitatea este o problema de sanatate publica, cu o incidenta in crestere de la an la an, cunoscand o panta ascendenta cu preponderenta in ultimii 2 ani datorita pandemiei COVID-19, atat in randul persoanelor adulte, cat si in randul copiiilor si adolescentiilor.

Obezitatea reprezinta creşterea greutăţii corporale ideale cu peste 15-20% şi sporirea masei ţesutului adipos ( grăsime). Cauzele obezitatii sunt datorate în principal supraalimentatiei, sedentarismului, anumite boli preexistente, stres, probleme socio-economice, având o pondere mai crescuta în mediul urban.
Obezitatea este una dintre cele mai grave probleme cu care se confrunta omenirea, un dusman ascuns, are numeroase efecte negative asupra organismului uman, fiind un factor de risc în aparitia boliilor cardiovasculare,infarctului miocardic, accidentului vascular cerebral, diabetului zaharat tip 2, boliilor gastrice, refluxului gastro-esofagian, a ficatului gras, anumitor tipuri de cancere, problemelor de fertilitate și sexuale, apnee în somn, complicatii în timpul sarcinii, efecte metabolice, scurtarea speranței de viața și nu în ultimul rând influențează semnificativ scaderea stimei de sine ducand chiar pana la depresie, anxietate sau izolare sociala.
În același timp obezitatea sporește susceptibilitatea pacientului la orice infecție. Spre deosebire de alti factori de risc, pe care ii mostenim si care sunt implicati in aparitia acestor boli, obezitatea reprezinta un factor de risc modificabil.
Astăzi, fiecare dintre noi este răspunzător pentru propria stare de sănătate, tocmai de aceea este foarte important sa respectam câteva principii ale unui stil de viața sănătos, sa adoptam o alimentatie echilibrata, sanatoasa,bazata pe un consum crescut de legume și fructe, fibre, folosind alimente din surse cât mai bio. Este foarte important sa nu folosim dietele drastice deoarece aceste recomandări de stil de viața trebuie respectate pe o perioada indelungata de timp, schimbarile alimentare trebuiesc astfel făcute sub recomandarea și supravegherea unui medic nutritionist pentru a ne deprinde niște obiceiuri sanatoase și cu efecte durabile.
Pe lângă alimentatie, un rol major îl are activitatea fizica. Aceasta trebuie efectuata în mod regulat, cel puțin de 3 ori pe săptămâna.
Stresul este un alt factor de risc în aparitia obezitatii care trebuie inlaturat, deoarece în prezenta lui suntem tentati sa mâncam mai mult sau sa avem pofta de alimente nesanatoase, bogate caloric.
Somnul are o influenţă extraordinară asupra comportamentului şi asupra greutăţii noastre,un numar de aproximativ 7-8 ore pe noapte fiind ideale, în care cel puțin o oră să fie înainte de miezul nopții.
În concluzie, obezitatea reprezinta o amenințare serioasa sănătatea oricarei persoane, tocmai de aceea este important sa o tratam dacă exista, sau sa o prevenim, urmând un stil de viața echilibrat pentru a ne menține greutatea normala pe termen lung și cel mai presus capital pe care îl avem – sanatatea.
Cu toții trebuie sa invatam sa mâncam sanatos și să ne gestionam comportamentul alimentar.
Mănâncă bun, gustos și echilibrat ! Mentine-te sănătos !

Dr. Tanasescu Denisa
Medic specialist Diabet Zaharat și Boli de Nutritie
Asistent universitar Facultatea de Medicina, Sibiu
Clinica Proctoven
Programari la:
0735545530
0772233497
0369410858