Bine ati venit la Clinica Medicala Proctoven!
Program :
 Luni - Vineri intre 08:00 - 20:00 
 Contact : 
 0369.410858 
Proctoven
 Uncategorized
Lipoamele
Lipoamele
Posted by admin

Cu totii am auzit vorbindu-se despre lipoame. Dar oare ce sunt lipoamele? Trebuie sa ne temem de ele? Cum putem scapa de ele? Sunt cateva din intrebarile la care vom incerca sa raspundem prin intermediul acestui articol.

Lipomul este o tumora benigna rezultata prin proliferare celulelor grasoase, deci o “umflatura” din grasime situata imediat sub piele. Poate apare la orice varsta, si in orice regiune a corpului. Dimensiunile sale pot varia intre 1 si 20 cm.

Cauzele aparitiei acestor lipoame nu sunt inca elucidate, se pare ca exista totusi un anumit determinism genetic. Foarte impotant de stiut este faptul cu nu exista nici o legatura intre lipoame si obezitate.

Lipoamele sunt, in general mobile si nedureroase. Raman la aceeasi dimensiune mult timp sau pot creste lent si ireversibil. Diagnosticul lor se pune in urma unui simplu consult efectuat de catre medicul chirurg. In rare cazuri poate fi necesara efectuarea unei ecografii sau chiar a unei tomografii pentru clarificarea diagnosticului diferential si a extinderii in profunzime.

Tratamentul lipoamelor este exclusiv chirurgical si este necesar din motive estetice sau cand aceste devin deranjante prin dimensiunile lor sau la aparitia durerii. Trebuie subliniat ca interventia este mult mai facila si recuperarea mult mai rapida in cazul prezentarii precoce la chirurg, cand dimensiunile lipomului sunt inca reduse.

Modern tratamentul se bazeaza pe utilizarea radiofrecventei pentru excizia lipoamelor. Avantajele acestuia sunt o vindecare rapida, lipsa durerii si cicatricea mica, indiferent de dimensiunile lipomului, procedura efectuandu-se sub anestezie locala si in regim ambulator, nefiind necesara internarea. CENTRUL MEDICAL PROCTOVEN beneficiaza de cateva luni, de toata dotarea necesara acestui tip de tratament.

Dr. Tanasescu Ciprian
Medic primar chirurg
CENTRUL MEDICAL PROCTOVEN