Bine ati venit la Centru Medical Proctoven!
Program :
 Luni - Vineri intre 08:00 - 20:00 
 Contact : 
 0369.410858 
Proctoven
 Uncategorized
Endometrioza
Endometrioza
Posted by admin

Ce este endometrioza?

Endometrioza reprezintă prezența înafara uterului(la nivelul celorlalte organe pelvine) a celulelor endometriale, adică a celulelor mucoasei uterine(denumită endometru). În timpul menstruațiilor, celulele endometriale pot migra din uter spre alte organe, determinând apariția implantelor endometriale. Cele mai frecvente localizări ale endometriozei sunt ovarele, trompele uterine, suprafața uterului, intestine, peritoneu. Alte localizări sunt vaginul, colul uterin, vezica urinară și mai rar înafara pelvisului: ficat, vechi cicatrici postoperatorii.

Pe cine afectează endometrioza?

Endometrioza poate afecta orice femeie la vârsta reproductivă. Cel mai frecvent este descoperită între 25-35 de ani, dar au fost evidențiate focare de endometrioză la fetițe de 11 ani sau mai rar, în postmenopauză. Cauzele exacte ale endometriozei nu pot fi precizate; se incriminează o componentă genetică, una imunologică, dar cel mai frecvent se discută despre migrarea celulelor endometriale în cavitatea peritoneală odată cu fluxul menstrual lunar, prin trompele uterine.

Care sunt simptomele endometriozei?

Cele mai multe dintre femeile cu endometrioză nu prezintă, de fapt, simptome. Dintre cele simptomatice, cele mai multe se confruntă cu durerea pelvina și sterilitatea. Durerea pelvină este pronunțată în timpul menstruației și cedează progresiv. Asociată frecvent este durerea în timpul contactului sexual(denumită dispareunie) sau durerea lombară, alternanța diaree/constipație, menstruații neregulate, abundente, prezența de sânge în urină.

Cum se diagnostichează endometrioza?

Deși poate fi suspectată datorită durerilor pelvine și prin examinare clinică, diagnosticul de certitudine se face prin vizualizarea directă a implantelor endometriale, respectiv biopsie. Laparoscopia este metoda utilizată cel mai frecvent pentru diagnosticul endometriozei, având în vedere că este minim invazivă și refacerea fizică a pacientei este rapidă.

Cum se tratează endometrioza?

În majoritatea cazurilor, medicația antiinflmatoare este suficientă pentru controlul durerii. Atunci când simptomele nu pot fi controlate, se apelează la medicație hormonală sau la intervenții chirurgicale( de preferat laparoscopice).

Centrul Medical Proctoven oferă pacientelor posibilitatea diagnosticului corect și mai ales tratamentul specific prin colaborarea interdisciplinară a specialiștilor centrului.

Dr. Corina-Alina Ispășoiu
Medic Specialist Obstetrică-Ginecologie
Doctorand în Științe Medicale,
Competență în ecografia Materno-Fetală.
CENTRUL MEDICAL PROCTOVEN