Bine ati venit la Clinica Medicala Proctoven!
Program :
 Luni - Vineri intre 08:00 - 20:00 
 Contact : 
 0369.410858 
Proctoven
 Uncategorized
Electrorezectia cu ansa diatermica ERAD
Electrorezectia cu ansa diatermica ERAD
Posted by admin

Electrorezectia cu ansa diatermica(ERAD, alte denumiri: LEETZ, LEEP) este una dintre cele mai eficiente metode in abordarea displaziilor de col de grad inalt(CIN II/CIN III, HGSIL), descoperite dupa examenul citologic al colului uterin-Papanicolaou si colposcopie.

Consta in indepartarea prin rezectie cu ajutorul unei anse, a celulelor displazice de la nivelul colului uterin.

Procedura se efectueaza de obicei in anestezie locala sau, pentru confortul si mai mare al pacientei, in anestezie generala intravenoasa de scurta durata. Nu e necesara internarea de lunga durata, se poate efectua in regim de internare de zi.

La realizarea procedurii se foloseste o ansa traversata de curent electric cu puteri diferite in funtie de setari.  Se folosesc anse de marimi si forme diferite, in functie de marimea leziunii care necesita excizie si de dimensiunea colului uterin al fiecarei femei. Excizia leziunii include zona de transformare a colului uterin si leziunea, de obicei la 8-10 mm profunzime si 4-5 mm inafara leziunii. Ansa diatermica are efect de taiere si coagulare in acelasi timp, dar daca exista sangerare, se completeaza hemostaza cu electrocauterul. Piesa obtinuta dupa aceasta excizie este trimisa la laboratorul de Anatomie Patologica pentru examen histopatologic.

Avantajul major al acestei proceduri este ca nu scurteaza lungimea colului uterin, lucru esential in cazul femeilor tinere, care isi doresc sarcini. Metoda de excizie prin conizatia de col uterin are dezavantajul de a scurta colul uterin si necesita de cele mai multe ori cerclaj in timpul sarcinii. Apoi, electrorezectia cu ansa diatermica este o procedura ce se poate repeta, in functie de rezultatele ulterioare la examenul PAP. Complicatiile care survin dupa procedura sunt mult mai reduse decat dupa conizatie, dar pot include infectii si hemoragia. Studiile efectuate la paciente care au urmat aceasta procedura au aratat ca electrorezectia cu ansa diatermica a colului uterin nu afecteaza fertilitatea.

Medicii centrului nostru medical va stau la dispozitie pentru efectuarea acestei proceduri, in regim ambulator.

Dr Corina Alina Ispasoiu
Medic primar Obstetrica-Ginecologie, doctor in Stiinte Medicale

CENTRUL MEDICAL PROCTOVEN
Tel. Programari 0369/410858 sau 0735/545530