Bine ati venit la Clinica Medicala Proctoven!
Program :
 Luni - Vineri intre 08:00 - 20:00 
 Contact : 
 0369.410858 
Proctoven
 Uncategorized
Ecografia tiroidiana
Ecografia tiroidiana
Posted by admin

Ecografia (ultrasonografia) tiroidiana e o metoda de investigare radiologica prin care, cu ajutorul ultrasunetelor se poate “vedea” si analiza in timp real glanda tiroida. Glanda tiroida este localizata la baza gitului si este foarte usor accesibila examinarii ecografice fiind situata imediat sub piele.

Ecografia nu iradiaza, este nedureroasa , poate fi repetata ori de cite ori e nevoie si nu presupune nici o pregatire speciala din partea pacientului.

Ea permite evaluarea pozitiei si structurii glandei tiroide, masurarea dimensiunilor ei, a vascularizatiei (vasele de sange din interiorul glandei tiroide), evidentierea prezentei nodulilor tiroidieni si stabilirea caracteristicilor lor ( sugestive pentru malignitate sau benignitate), biopsierea sub control ecografic a nodulilor sau chisturilor tiroidiene. Este foarte importanta experienta examinatorului (medicului care face ecografia) pentru ca rezultatul sa fie acurat si deciziile terapeutice ce se iau in urma ecografiei sa fie cele mai potrivite.

Ecografia nu poate evalua functionarea glandei tiroide (adica daca glanda produce o cantitate normala de hormoni), acest lucru fiind posibil doar prin analize hormonale, ce masoara concentratia hormonilor din sange.

In tara noastra si in special in Transilvania, bolile glandei tiroide sunt foarte frecvente atit din cauza carentei cronice de iod cit si din cauza expunerii la radioactivitate in timpul accidentului nuclear de la Cernobil din 1986. O mare parte din bolile glandei tiroide au insa caracter genetic (se transmit in familie) sau pot sa apara pe fond de stress.

Ne intilnim foarte frecevnt cu boli cum ar fi tiroidita cronica autoimuna (ce afecteaza 1 din 8 femei, mai rar barbatii), gusa nodulara, boala Basedow (hipertiroidismul), si nu in ultimul rind cu cancerul tiroidian. Toate aceste boli necesita in mod obligatoriu, pe linga efectuarea analizelor de sange specifice (hormonii tiroidieni), si efectuarea unei ecografii a glandei tiroide.

In cadrul CENTRULUI MEDICAL PROCTOVEN exista un ecograf modern capabil sa depisteze din timp afectiunile tiroidiene enumerate.

Dr. Cristina Roman
Medic specialist endocrinologie
CENTRUL MEDICAL PROCTOVEN