Bine ati venit la Clinica Medicala Proctoven!
Program :
 Luni - Vineri intre 08:00 - 20:00 
 Contact : 
 0369.410858 
Proctoven
 Uncategorized
Chistul sebaceu
Chistul sebaceu
Posted by admin

Chistul sebaceu este o tumora benigna epiteliala, care se formeaza prin retentia secretiei unor glande sebacee, carora li s-au obstruat din diferite motive canalele excretoare. Pot apare oriunde la nivelul tegumentelor, dar cel mai frecvent la nivelul toracelui anterior si posterior, fata, membre, la persoanele cu ten seboreic. Cand se localizeaza la nivelul pielii paroase a capului poarta numele de ateroame, si sunt in general multiple. Dimensiunile lor pot varia de la 0,5 la cativa cm, avand o crestere lenta si ireversibila.
Evolutia lor poate fi stationara pentru perioade indelungate, dar cel mai frecvent se complica prin suprainfectie.
Tratamentul modern se face utilizand radiofrecventa si consta in excizia in totalitate a invelisului impreuna cu continutul chistic. Avantajele acestui tratament modern sunt cicatricea minima, vindecarea rapida, lipsa durerii, intrega procedura efectuandu-se in ambulator, in cadrul POLICLINICII PROCTOVEN, deci fara internare.
Trebuie subliniat ca interventia este mult mai facila si recuperarea mult mai rapida in cazul prezentarii precoce la medical chirurg, cand dimensiunile chistului sebaceu sunt inca reduse. In cazul prezentarii tardive cand s-a instalat suprainfectia, tratamentul este mult mai dificil si de durata, iar riscul de recidiva este mare.

Dr. PERISANU STEFAN MEDIC SPECIALIST CHIRURG
CENTRUL MEDICAL PROCTOVEN
Tel. Programari 0369/410858 sau 0735/545530