Bine ati venit la Clinica Medicala Proctoven!
Program :
 Luni - Vineri intre 08:00 - 20:00 
 Contact : 
 0369.410858 
Proctoven
 Uncategorized
Boala pilonidala
Boala pilonidala
Posted by admin

Boala pilonidala este o afectiune relativ frecventa la adultii tineri (cca. 7 din 1000 de persoane), prototipul de pacient fiind de obicei de sex masculin, tanar, cu pilzitate mai accentuata si avand o profesie care necesita pozitia sezanda prelungita.

In ce consta afectiunea propriu-zisa? Firele de par sunt incorporate in tesuturile subcutanate, de obicei la nivelul santului interfesier. Desi au existat mai multe teorii de-a lungul timpului asupra cauzelor sale, incluzand predispozitii genetice sau defecte congenitale, teoria conform careia este o afectiune dobandita a castigat tot mai mult teren in ultima vreme, ea explicand si aparitia bolii in anumite localizari mai neobisnuite, precum si recidiva dupa excizia chirurgicala completa.

Care sunt manifestarile? Se poate prezenta ca un simplu chist situat in tesutul subcutanat, continand fire de par, care in timp poate sa se deschida la suprafata tegumentelor prin unul sau mai multe orificii (fistule) prin care se scurg secretii purulente intermitent si in cantitati reduse, sau care se poate infecta, transformandu-se intr-un abes pilonidal, devenind astfel o urgenta chirurgicala (si aceasta fiind din pacate si forma cea mai frecvent intlanita la prezentarea la medic).

Tratamentul consta in excizia chirurgicala, fiind descrise numeroase procedee, cu rate variate de recidiva (intre 4-40%). In cazul abcesului, este necesara si asocierea de antibiotice la tratamentul chirurgical. Epilarea repetata a zonei afectate contribuie la reducerea riscului de recidiva.
Prezentarea precoce la medic permite aplicarea unui tratament cu viza definitiva, mai putin traumatizant, reducand durata de vindecare si riscul de recurenta.

DR. CIPRIAN TANASESCU
MEDIC PRIMAR CHIRURG
DOCTOR IN STIINTE MEDICALE
CENTRUL MEDICAL PROCTOVEN
Tel. Programari 0369/410858 sau 0735/545530