Bine ati venit la Clinica Medicala Proctoven!
Program :
 Luni - Vineri intre 08:00 - 20:00 
 Contact : 
 0369.410858 
Proctoven
 Uncategorized
Aluniţele – nevii pigmentari
Aluniţele – nevii pigmentari
Posted by admin

Aluniţele sau nevii pigmentari sunt formaţiuni tegumentare circumscrise care apar datorită proliferării anormale a melanocitelor. Nevii pot fi prezenţi de la naştere (nevi congenitali), sau se pot dezvolta pe parcursul vieţii (mai ales la adolescenţi). Ei pot fi plaţi sau protuberanţi, pot varia ca şi culoare de la roz la maro închis sau negru.

In general sunt rotunzi sau ovali, dar pot avea şi forme neobişnuite, cu dimensiuni de la câţiva milimetri pana la mai mulţi centimetri. Numărul aluniţelor depinde de factori genetici şi de expunerea la soare.

Dintre nevii pigmentari, o atenție deosebită trebuie acordata nevilor displazici, cu potențial de transformare în melanom mai mare ca a altor nevi. Aceștia au anumite caracteristici pe care e bine să le cunoaștem: sunt asimetrice, cu margini neregulate, culoare neomogenă, dimensiune mai mare de 5 mm, ieșire a lor în relief.

Tratamentul chirurgical este indicat in urmatoarele condiţii:

  • posibilitatea malignizării: o aluniţă de formă neobişnuită, care creşte repde sau îşi schimbă culoarea;
  • o aluniţă care este iritată de îmbrăcăminte sau lamă de ras; in general traumatismele mici și repetate pot determina malignizarea leziulnilor benigne;
  • din raţiuni cosmetice.

Trebuie sa renunțăm definitiv la ideea că excizia nevilor ar favoriza malignizarea lor.

Clinica Proctoven beneficiaza de aparatura de ultima generatie, ce permite efectuarea de excizii cu radiofrecvenţă, care asigura o vindecare şi o cicatrizare mult mai bune. Piesele recoltate sunt trimise pentru efectuarea examenului histopatologic.

 

 

Dr. Stefan Perișanu
Medic specialist chirurg
Centrul Medical Proctoven
Tel. Programari 0369/410858 sau 0735/545530