Cu toții am auzit vorbindu-se despre tumori mamare, dar foarte puțini, exceptând cadrele medicale, înțeleg exact despre ce e vorba și de aceea sunt extrem de speriați la auzul cuvântului ”tumoră„. De aceea m-am gandit că ar fi utile unele precizări.
Ca orice tip de tumoră și tumorile mamare se împart în două categorii: tumori maligne (cancerul) și tumori benigne (cele care nu sunt cancer). Diferențiere dintre cele două entități se face pe baza unor date clinice, cum ar fi forma, conturul, mobilitatea, sensibilitatea, ritmul de creștere, consistența, dar și cu ajutorul unor investigații paraclinice – ecografia mamară (care nu iradiază deloc și se poate repeta ori de câte ori este nevoie) și mamografia.
Cauza exacta a cancerului mamar este necunoscuta. Hormonii feminini și vârsta înaintată joacă un rol în determinarea cancerului mamar, dar și unele afecțiuni benigne numite stări precanceroase. E foarte important de știut că în momentul în care o persoană prin autopalpare își depistează o formațiune tumorală (o crescătură) la nivelul sănului este obligatoriu să meargă la medicul de familie sau direct la specialistul chirug sau oncolog, deoarece doar acesta va putea face diferența exactă între o formațiune benignă și una malignă. Se poate ca formațiunea să fie benignă și atunci poate beneficia de un tratament conservator medical, dar se poate întâmpla ca formațiunea să fie malignă și atunci descoperită într-un stadiu incipient POATE FI VINDECATĂ COMPLET. De aceea prezentarea de urgență la medic în aceste situații de multe ori ne poate salva viața. Managementul cancerului de sân este multimodal, implicând o întragă echipă de medici atât pentru depistare , căt și pentru terapie (medic de familie, radiolog, oncolog, chirurg). Tratamentul modern include radioterapia, chimioterapia, hormonoterapia, terapia biologică cu anticorpi monoclonali și nu în ultimul rând chirurgia.
În Centrul de Diagnostic și Tratament pentru Bolile Sânului din cadrul Clinicii Proctoven există atât specialiștii, cât și dotarea necesară depistării și tratamentului afecțunilor glandei mamare (mamograf, ecograf, sala de operatie).
Conf. Univ. Dr. Ciprian Tănăsescu
Medic Primar Chirurg
Doctor în Științe Medicale
Competenta in chirurgie oncologica
CENTRUL MEDICAL PROCTOVEN
Tel. Programari 0369/410858 sau 0735/545530