Despre cancerul de col uterin s-a vorbit mult, dar tot nu se stiu suficiente lucruri,iar descoperirile in acest domeniu extreme de important continua sa apara.
Progresele efectuate in domeniul citologiei, au condus la identificarea leziunilor precursoare precoce, numite displazie, care semnaleaza posibila dezvoltare a unui viitor cancer de col uterin.
Datele furnizate de studiile noi aparute, au stabilit ca HPV (Papiloma Virusul Uman) poate fi detectat la majoritatea femeilor cu displazie cervicala. Cele mai multe dintre femei nu prezinta semne clinice de boala (sangerare) , altele prezinta leziuni cervicale cu grad scazut care vor regresa spontan, iar o parte din cele expuse la infectia cu HPV vor dezvolta o infectie persistenta care va progresa spre CIN(neoplazie intraepiteliala diseminata-cancer de col uterin).
Factorii care joaca un rol important in aceasta progresie sunt : fumatul, utilizarea de contraceptive, infectii date de alte boli transmisibile sexual si alimentatia.
Diagnosticul se stabileste prin intermediul testului Babes-Papanicolau, efectuat in cursul examenului de specialitate.
Tratamentul in fazele incipiente (cand diagnosticul este pus la timp) este medicamentos, iar in fazele mai avansate (CIN 1, CIN 2) se practica diatermocoagularea colului uterin. De aceea este extrem de important ca orice femeie sa efectueze periodic consultul ginecologic si testul Babes-Papanicolau, chiar in lipsa simptomatologiei specifice.
In cadrul Centrului Medical Proctoven exista aparatura necesara atat depistarii, cat si tratamentului modern al displaziilor uterine.
Dr. Tudor Badescu,
Medic primar obstetrica-ginecologie
Doctor in stiinte medicale
CENTRUL MEDICAL PROCTOVEN
Tel. Programari 0369/410858 sau 0735/545530