Ochiul uman este un sistem optic complex capabil să distingă detalii atât la distanţă cât şi la apropiere. Responsabil de acomodaţie, adică de vederea clară atunci când privim la apropiere (25 – 30 cm), este cristalinul, o lentilă situată în interiorul ochiului. Acesta are capacitatea de a-şi modifica dioptriile în funcţie de distanţa la care privim. Din păcate, o dată cu înaintarea în vârstă, elasticitatea cristalinului scade. Astfel, în jurul vârstei de 40 – 50 ani majoritatea oamenilor experimentează situaţia neplăcută denumită prezbiopie. Simptomele care apar se traduc prin dificultate la citirea textelor scrise “prea mărunt” sau la citit la lumină artificială, tulburări tranzitorii ale vederii după lecturi prelungite, adaptare mai lentă la diferite distanţe de citit. “Remediul” iniţial îl reprezintă îndepartarea textului. Treptat însă mâinile devin “prea scurte” şi atunci trebuie găsite alte soluţii.
Clasic, la emetropi (persoane care nu poartă ochelari la distanţă), prezbiopia se corectează cu ochelari “de aproape”, cu lentile sferice, convergente. Aceştia vor fi purtaţi doar pentru a privi la distanţa de 25 – 40 cm. La miopi, hipermetropi sau astigmaţi ochelarul de aproape trebuie calculat şi stabilit în mod individual în funcţie de viciul de refracţie preexistent.
În ultimii ani au apărut şi alte soluţii care să răspundă corecţiei prezbiopiei. Pentru oamenii activi, care lucrează cu calculatorul, conduc maşina, care vor să vadă clar la orice distanţă în orice moment fără a avea grija ochelarilor există lentilele multifocale. Ochelarii cu lentile multifocale asigură vederea clară la toate distanţele. Adaptarea la acest tip de ochelari ar putea necesita, însă, un oarecare efort. O opţiune modernă ar putea fi lentila de contact multifocală. Aceasta se aplică dimineaţa pe ochi şi se îndepartează seara. Acestea redau claritatea vederii de aproape, pastrând vederea normală la distanţă şi elimină grija ochelarului. Există şi variante chirurgicale pentru corecţia prezbiopiei.
In cadrul Centrului Medical Proctoven opţiunea corecţiei prezbiopiei poate fi aleasă individual în funcţie de nevoile personale ale fiecăruia sub îndrumarea competentă a unui medic oftalmolog.
Dr Adrian Teodoru
Medic specialist oftalmolog
Sef de lucrari
CENTRUL MEDICAL PROCTOVEN
Tel. Programari 0369/410858 sau 0735/545530