Depistarea precoce a infectiei genitale cu Human Papilloma Virus (HPV) este o modalitate eficienta de prevenire a cancerului de col uterin.Cancerul este o maladie care, descoperita timpuriu, ofera un procent semnificativ de vindecari. Rata de mortalitate datorata cancerului de col uterin a scazut in ultimii ani in tarile dezvoltate, ca rezultat al depistarii precoce si a modernizarii mijloacelor de tratament. În România, cancerul de col uterin este cel mai frecvent tip de cancer, după cel de sân, care afectează femeile, iar țara noastră se află pe locul al doilea în Uniunea Europeană în ceea ce privește incidența bolii și pe primul loc la mortalitatea cauzată de această afecțiune, potrivit celui mai recent raport al Observatorului Global de Cancer (GLOBOCAN). Incidența cancerului de col uterin este de aproape trei ori peste media europeană, iar rata de supraviețuire a acestei boli este de aproximativ 50%.
Cel mai important factor de risc implicat in aparitia acestui tip de cancer, este infectia cu HPV (Human Papilloma Virus). Dobandirea infectiei cu HPV este strans legata de comportamentul sexual. Frecventa infectiei cu HPV creste cu numarul de parteneri sexuali si cu debutul timpuriu al activitatii sexuale. La o mica proportie a femeilor expuse la Human Papilloma Virus (HPV) infectia progreseaza spre leziuni asimptomatice initial, dar evoluand in final spre cancer invaziv, intr-o perioada medie de circa zece ani.
Depistarea periodica cu testul Babes-Papanicolau ofera numeroase oportunitati de descoperire a leziunilor precanceroase. In prezent aceasta modalitate de depistare a fost completata cu cautarea AND- HPV in celulele prelevate de pe colul uterin al femeilor active sexual, permitand o depistare precoce a potentialului de a dezvolta leziuni canceroase prin evidentierea prezentei acestui virus.
Există aproape 200 de tulpini de HPV identificate, dar cele mai periculoase sunt două dintre ele: tipul 16 și 18.Datorită răspândirii mari a HPV-ului se consideră că și un singur contact sexual în viață poate fi suficient pentru a contracta un virus oncogen și din acest motiv orice femeie care a avut contact sexual trebuie testată. Virusul poate persista în organism mulți ani, fără să existe semne. De-a lungul vieții, o persoană se poate infecta de mai multe ori cu aceeași tulpină sau poate avea mai multe tulpini în același timp. Conduita preventivă este foarte importantă și cunoașterea testelor, a etapelor de screening și vizitele periodice la medicul ginecolog, pot salva vieți.
In concluzie pentru minimizarea riscului apariţiei infecţiei cu HPV, iată câteva măsuri care pot fi luate:
In cadrul Clinicii Proctoven cu ajutorul aparaturii de ultima generatie depistam precoce si tratam aceasta patologie.
Dr. Milea Teodora
Medic specialist obstetrica ginecologie
Clinica Proctoven