Metoda de diagnosticare prin ultrasunetele reflectate de diferitele structuri din organism, ecografia asigura o buna evaluare a starii de sanatate a organelor interne in care nu se afla aer (ficat, rinichi, splina, vezica urinara, ovare, prostata, inima), fiind una din principalele posibilitati de diagnosticare, alaturi de celelalte examene si analize de laborator. Este important sa retineti ca daca aveti o suspiciune de boala abdominala, ecografia poate sa fie de extrem de utila deoarece faciliteaza diagnosticul, nu este dureroasa, se poate repeta fara riscuri de cate ori este nevoie si nu foloseste radiatii.
Cum se pregateste pacientul pentru ecografia abdominala? Pentru ecografia de ficat, colecist, splina si pancreas, sa nu manancati alimente cu un continut de grasimi in seara inainte de test. Se indica repaus alimentar cu 4 – 6 ore inainte de ecografie, pentru a evita formarea de gaze in intestine. Gazele ar putea interfera cu evaluarea organelor care sunt in spatele stomacului si intestinelor. Pentru o ecografie renala nu este nevoie de nici o pregatire speciala. Sa beti 4 – 6 pahare de lichid (de obicei, suc fara gaz sau apa) cu o ora inainte de test pentru a va umple vezica urinara.
Exista contraindicatii? Examenul ecografic nu are contraindicatii si este recomandabil sa se faca cel putin o data pe an. Ecografia are un caracter nedaunator datorita faptului ca emite ultrasunete si, spre deosebire de radiografie sau computertomografie care emit raze X, aceasta nu are restrictii in folosire.
Cum se face o ecografie abdominala?Aceasta investigatie este realizata de catre un doctor care este specializat in executarea ecografiei si interpretarea imaginilor ecografice. Dvs veti sta pe spate pe un pat de consult. Un gel va fi raspandit pe abdomenul dvs pentru a imbunatati calitatea transmiterii undelor ultrasonore. O mica sonda ecografica, numita transductor, este plasata pe abdomenul dumneavoastra si mutata inainte si inapoi peste organele supuse examenului ecografic. O imagine a organelor si a vaselor de sange poate fi vazuta pe un monitor video. Va fi nevoie sa stati nemiscat in aceasta pozitie in timp ce se face ecografia. Foarte important – intrega examinare se face fara durere.
CENTRUL MEDICAL PROCTOVEN dispune de un ecograf performant si personal medical calificat pentru realizarea de ecografii abdominale, inclusiv in sfera genitala, ecografii de tiroida, sani sau de parti moi.
Dr. Dan Orga
Medic primar boli interne
Doctor in stiinte medicale