Degerescenţa maculară legată de vârstă (DMLV) este o afecţiune oculară, bilaterală, asimetrică, progresivă, ce duce la scăderea accentuată a acuităţii vizuale. Reprezintă cauza cea mai frecventă de pierdere ireversibilă a vederii după vârsta de 50 de ani. Boala se manifestă prin afectarea vederii centrale cu prezervarea vederii periferice. Pacientul cu DMLV citeşte cu dificultate, recunoaşte greu feţele, percepe imagini distorsionate.
Afecţiunea vizează macula, regiunea centrală a retinei (stratul nervos al ochiului).
Cauzele degenerescenţei maculare sunt multiple şi insuficient elucidate. Se estimează că aproximativ 10% din populaţia de peste 65 de ani prezintă leziuni maculare degenerative. Procentul creşte la 30% după vârsta de 75 de ani. Se pare ca factorul genetic joacă un rol important în declanşarea bolii. Hipertensiunea arterială, hipercolesterolemia, fumatul cresc considerabil riscul apariţiei DMLV.
Controlul oftalmologic periodic poate pune diagnosticul încă din stadiile incipiente. Diagnosticul de certitudine se stabileste prin investigaţii suplimentare (angiofluorografie retiniană, tomografie în coerenţă optică).
Există linii distincte de tratament pentru cele două forme de DMLV.
DMLV este o afecţiune oculară gravă, dar trebuie menţionat faptul că aceasta nu va duce niciodata la pierderea totală a vederii. Chiar în stadiile avansate, pacienţii vor avea o vedere periferică utilă. Diagnosticată corect şi tratată corespunzător, evoluţia afecţiunii poate fi încetinită sau chiar oprită.
Dr. Adrian Teodoru
Medic specialist oftalmolog
Doctor în ştiinţe medicale
Centrul Medical Proctoven
Tel. Programari 0369/410858 sau 0735/545530