CEFALEEA se referă la durerea resimțită de către pacient la nivelul structurilor extremității cefalice (capului). Aceasta reprezintă unul dintre cele mai frecvente simptome pentru care pacientul solicită un consult neurologic.
Chiar dacă de cele mai multe ori nu ascunde o patologie gravă, evaluarea cefaleei poate fi uneori o provocare, existând situații în care acest simptom poate trăda o afecțiune severă.
Prevalența cefaleelor (durerilor de cap) este de aproximativ 96% in populația generală, fiind mai frecventă la genul feminin. Dintre acestea, 40% sunt cefaleele de tip tensional și 10% migrenele.
Cefaleea poate fi de 2 tipuri:
- cefaleea primară, care nu are cauză cunoscută. Include: migrena, cefaleea de tip tensional și cefaleea cluster
- cefaleea secundară, în care sindromul cefalalgic se datorează unei alte patologii și include: cefaleea din afecțiunile infecțioase (ex. infecții la nivelul nasului, dinților, sinusurilor), afecțiuni neoplazice, vasculare sau cefaleea indusă de administrarea de medicamente.
CEFALEEA PRIMARĂ
CEFALEEA SECUNDARĂ
Este sugestivă pentru pacienții care prezintă cefalee brusc instalată sau care prezintă o schimbare a caracterului durerii. Numeroase studii au scos în evidență semne de alarmă pentru cefaleea secundară, care necesită investigații suplimentare. Între acestea, se află:
Orice pacient cu cefalee și care prezintă un semn de alarmă trebuie evaluat de către medicul neurolog în regim de urgență.
Pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine este necesar un examen neurologic amănunțit și eventual investigații imagistice (necesare pentru excluderea unei cefalei secundare).
Tratamentul cefaleei trebuie să fie individualizat si presupune perseverență și răbdare atât din partea pacientului, cât și din partea medicului. Trebuie ținut cont de faptul că nu este indicat ca pacienții să își autoadministreze medicația fără consultarea în prealabil a unui specialist, întrucât simptomatologia se poate agrava și de asemenea, poate apărea cefaleea indusă medicamentos. Totodată este important ca pacientul să țină cont și de optimizarea stilului de viață (de ex. eliminarea factorilor stresori, respectarea programului de somn etc) care are un rol crucial în ameliorarea cefaleei.
CATANĂ MARIA-GABRIELA
Medic specialist neurolog
Doctorand – Facultatea de Medicină – ULB Sibiu
Curs de Ultrasonografie Doppler cervico-cerebrală – Spitalul Universitar de Urgență București