Bine ati venit la Clinica Medicala Proctoven!
Program :
 Luni - Vineri intre 08:00 - 20:00 
 Contact : 
 0369.410858 
Proctoven
 Uncategorized
CEFALEEA
CEFALEEA
Posted by admin

CEFALEEA se referă la durerea resimțită de către pacient la nivelul structurilor extremității cefalice (capului). Aceasta reprezintă unul dintre cele mai frecvente simptome pentru care pacientul solicită un consult neurologic.

Chiar dacă de cele mai multe ori nu ascunde o patologie gravă, evaluarea cefaleei poate fi uneori o provocare, existând situații în care acest simptom poate trăda o afecțiune severă.

Prevalența cefaleelor (durerilor de cap) este de aproximativ 96% in populația generală, fiind mai frecventă la genul feminin. Dintre acestea, 40% sunt cefaleele de tip tensional și 10% migrenele.

Cefaleea poate fi de 2 tipuri:

- cefaleea primară, care nu are cauză cunoscută. Include: migrena, cefaleea de tip tensional și cefaleea cluster

- cefaleea secundară, în care sindromul cefalalgic se datorează unei alte patologii și include: cefaleea din afecțiunile infecțioase (ex. infecții la nivelul nasului, dinților, sinusurilor), afecțiuni  neoplazice, vasculare sau cefaleea indusă de administrarea de medicamente.

 

CEFALEEA PRIMARĂ

  1. Migrena - E mai frecvent întâlnită la femei și acompaniată de greață, vărsături, disconfort la lumină (fotofobie) și zgomote puternice (fonofobie), afectând activitățile cotidiene de cele mai multe ori.  Migrena are urmatoarele caracteristici: e unilaterală, are caracter pulsatil, se instalează în minute până la ore și poate fi uneori precedată de așa-numită „aură” (manifestări vizuale, senzitive sau de limbaj).
  1. Cefaleea de tip tensional - Chiar dacă durerea nu e la fel de severă ca cea din migrenă, cefaleea de tip tensional este cel mai frecvent tip de cefalee primară având o prevalență globală de 42% pentru barbați si 49% pentru femei. Este de obicei bilaterală cu caracter de presiune sau cu caracter constrictiv, de intensitate ușoară sau medie, nefiind însoțită de greață. Spre deosebire de migrenă, în care componenta genetică pare a avea un rol important, în cefaleea de tip tensional, un rol primordial îl au atât contractura musculară din zona capului și a gâtului, cât și factorii psiho-sociali.
  1. Cefaleea tip cluster („în ciorchine”) - E o durere intensă, cu debut brusc (frecvent trezește pacientul din somn). Este unilaterală, localizată cel mai frecvent în regiunea orbitală, fiind însoțită, de aceeași parte, de hiperlăcrimare, congestie nazală sau rinoree și congestia conjunctivelor.

 

CEFALEEA SECUNDARĂ

Este sugestivă pentru pacienții care prezintă cefalee brusc instalată sau care prezintă o schimbare a caracterului durerii. Numeroase studii au scos în evidență semne de alarmă pentru cefaleea secundară, care necesită investigații suplimentare. Între acestea, se află:

  • Pacienți peste 50 de ani, cu cefalee brusc instalată sau cu schimbare a caracterului durerii
  • Caracter fulgerător (debut brusc, ce atinge intensitatea maximă în secunde-până la 5 minute)
  • Simptome neurologice de focar (ex. slăbiciune la nivelul unui membru)
  • Cefaleea accentuată de activitatea fizică sau de manevra valsalva (tuse, râs, stranut)
  • Pacienții cu risc crescut de tromboză a sinusurilor venoase cerebrale
  • Tulburări vizuale persistente
  • Redoarea cefei
  • Debut recent al unei cefalei la un pacient cu istoric de neoplasm
  • Pacienți care au suferit un traumatism cranio-cerebral

Orice pacient cu  cefalee și care prezintă un semn de alarmă trebuie evaluat de către medicul neurolog în regim de urgență.

Pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine este necesar un examen neurologic amănunțit și eventual investigații imagistice (necesare pentru excluderea unei cefalei secundare).

Tratamentul cefaleei trebuie să fie individualizat si presupune perseverență și răbdare atât din partea pacientului, cât și din partea medicului. Trebuie ținut cont de faptul că nu este indicat ca pacienții să își autoadministreze medicația fără consultarea în prealabil a unui specialist, întrucât simptomatologia se poate agrava și de asemenea, poate apărea cefaleea indusă medicamentos. Totodată este important ca pacientul să țină cont și de optimizarea stilului de viață (de ex. eliminarea factorilor stresori, respectarea programului de somn etc) care are un rol crucial în ameliorarea cefaleei.

 

 

CATANĂ MARIA-GABRIELA

Medic specialist neurolog

Doctorand – Facultatea de Medicină – ULB Sibiu

Curs de Ultrasonografie Doppler cervico-cerebrală – Spitalul Universitar de Urgență București