Bine ati venit la Clinica Medicala Proctoven!
Program :
 Luni - Vineri intre 08:00 - 20:00 
 Contact : 
 0369.410858 
Proctoven
 Uncategorized
Ce trebuie sa stim despre dermatita atopica?
Ce trebuie sa stim despre dermatita atopica?
Posted by admin

Dermatita atopica (din greaca atopos – neobisnuit) este o afectiune care provoaca uscarea excesiva a pielii, bariera cutanata este alterata genetic iar pielea nu poate oferi o apare potrivita impotriva bacteriilor de pe suprafata ei si apar suprainfectii. Apare la persoanele predispuse genetic sa dezvolte si alte afectiuni atopice cum ar fi astmul bronsic si rinita alergica.

Dermatita atopica debuteaza 60% in prima copilarie, cu usoara predominanta la baieti.
In ultimii 10 ani, prevalenta dermatitei atopice a crescut de 2-3 ori datorita:
-poluarii atmosferei, trafic intens de masini,
-Alergene la domiciliu, coabitare (acarieni, pisici, caini).
-Cresterea standardului de igiena, care implica cresterea agresivitatii asupra pielii a produselor chimice,
-Mame fumatoare,
-Aditivilor chimici din alimente,
-Introducerea de alimente noi (fructe exotice, arahide etc).
-Diversificare precoce.
-Ipoteza igienei – curatarea excesiva, utilizarea antibioticelor frecvent, vaccinari multiple au redus rata infectiilor in copilarie. Rezulta lipsa colonizarii cu enterococi si bifidobacterii, care stimulau imunitatea (Limfocitele TH1) inducand o toleranta imunologica. De aici teoria suplimentarii cu probiotice inca din primele zile de viata chiar si pe perioada sarcinii.

Ea se imparte in functie de varsta in:
-dermatita atopica a copilului mic (sub 2 ani).
-dermatita atopica a copilului peste 2 ani.
-dermatita atopica a adultului- aproximativ 10% din formele juvenile persista la adult.

Atopicii pot prezenta manifestari oculare dar si reactii alergice la medicamente, alimente, intepaturi de insecta. Eruptia dentara, infectiile respiratorii pot declansa un puseu de dermatita atopica

Obiectivele tratamentului sunt: refacerea barierei cutanate, combaterea inflamtiei, remiterea pruritului.

Ce putem face acasa?

- Emolientele zilnice scad necesarul de tratament topic (dermatocorticoizi, inhibitori de calcineurina). Ele se administreaza de mai multe ori pe zi, pe pielea umeda, preparate fara alcool, parfum, uleiuri esentiale. Se folosesc si in perioada de "liniste" a bolii. Pielea trebuie spalata cu geluri/ulei de dus special formulate pentru atopici (fara parfum, alcool, uleiuri esentiale).
-Se recomanda purtarea de materiale naturale, fara lana sau fibre sintetice.
-Dusurile trebuie sa fie scurte si au efect favorabil calmand pielea.
-Pe cat posibil trebuie inlaturate din casa produsele chimice (detergenti hipoalergenici, fara balsam rufe, produse de curatenie agresiva- inlocuirea acestora cu aparate de curatare prin abur), folosirea purificatoarelor de aer, inlaturarea parfumurilor din produse cosmetice si de uz casnic.
-Parintii trebuie sa evite fumatul in prezenta copilului.
-Mancarimea este fecventa iar datorita scarpinatului pot aparea suprainfectii. Se recomanda taierea unghiilor cat mai scurt si cat mai des. Pentru calmarea pruritului se pot folosi comprese cu apa rece sau folosirea unei ape termale de la frigider si tapotarea usoara a pielii.
Din pacate dermatita atopica are un impact major psihologic asupra copilui de aceea uneori sunt necesare sedinte de psihoterapie.