Bine ati venit la Clinica Medicala Proctoven!
Program :
 Luni - Vineri intre 08:00 - 20:00 
 Contact : 
 0369.410858 
Proctoven
 Uncategorized
Cataracta
Cataracta
Posted by admin

Cristalinul este o lentilă situată în interiorul globului ocular. Rolul său este de a focaliza imaginea pe retină în funcţie de distanţa la care privim (aceasta se realizează prin modificarea formei lui şi implicit a dioptriilor în procesul numit acomodaţie). Pentru a avea o vedere clară, cristalinul trebuie să fie perfect transparent. Pierderea transparenţei cristalinului (opacifierea lui) se numeşte cataractă.

Majoritatea cazurilor de cataractă sunt legate de înaintarea în vârstă. În prezent nu se cunoaşte exact cauza apariţiei cataractei. Se citează o serie de factori presupuşi a fi incriminaţi: lumina ultravioletă, radiaţiile cosmice, radiaţiile infraroşii, microundele. Cataracta se poate asocia cu diabetul zaharat, hipertensiunea arterială. De asemenea, tratamente cronice (cu corticosteroizi de exemplu) pot provoca apariţia cataractei.

Simptomele iniţiale ale cataractei sunt variate: scăderea treptată a acuităţii vizuale (mai ales la lumină puternică), pierderea sensibilităţii la contrast (obiectele sunt mai slab conturate), uneori se poate întâmpla să crească acuitatea vizuală la citit (“revine vederea la vârstnic”). Ulterior vederea se deteriorează progresiv, ajungând în final la perceperea unei umbre sau doar a luminii.

În prezent singurul tratament eficient al cataractei este chirurgical. Din fericire tehnica operatorie pentru rezolvarea acestei afecţiuni a evoluat foarte mult în ultimii ani, iar rezultatele sunt spectaculoase. Recuperarea vederii poate fi integrală.

Tehnica modernă de rezolvare a cataractei se face prin facoemulsificare. Cristalinul cataractat se îndepărtează prin intermediul ultrasunetelor, iar in locul lui se implantează un cristalin artificial. Incizia în cazul operaţiei de facoemulsificare este foarte mică – aproximativ 2 milimetri. Aceasta se autosigilează la sfârşitul operaţiei, nemaifiind nevoie de sutura plăgii operatorii ca în intervenţia clasică. Asflel recuperarea este mult mai rapidă, pacientul putând să îşi reia activitatea cotidiană încă din primele zile postoperator.

Momentul intervenţiei chirurgicale este ales de pacient şi, de obicei, coincide cu momentul in care vederea nu mai este utilă. Este important ca decizia operaţiei să nu fie amânată prea mult, deoarece cataracta este o boală evolutivă, iar “maturarea” ei poate determina apariţia unor afecţiuni secundare la nivelul globului ocular.

 

CATARACTA – întrebări frecvente

“Am început să văd rău. Am cataractă?”
Cataracta este una din afecţiunile oftalmologice care evoluează cu scăderea acuităţii vizuale. Manifestările subiective variază în funcţie de forma clinică a cataractei şi de momentul evolutiv al bolii. Iniţial imaginea devine uşor neclară, contrastul este mai slab. Cataracta evoluează în general lent cu scăderea progresivă a acuităţii vizuale. “Ceaţa” se accentuează treptat şi, dacă nu este tratată, se poate ajunge la percepţia unor umbre. Diagnosticul de cataractă se stabileşte strict de medicul specialist oftalmolog care, după o examinare amănunţită apreciază stadiul de evoluţie a cataractei şi eventuala prezenţă a unor boli oculare asociate.

“Am fost diagnosticat cu cataractă. Ce tratament medical imi recomandaţi?”
Din păcate la ora actuală nu există un tratament medicamentos dovedit eficient al cataractei, de aceea nu este recomandabilă utilizarea diverselor picături existente în farmacii, deoarece pot avea efecte secundare nedorite.

“Ce este de făcut?”
Perspectiva unei eventuale operaţii nu încântă pe nimeni. Din fericire tehnica operaţiei de cataractă a atins în ultimii ani un nivel înalt de performanţă. Tehnica facoemulsificării permite efectuarea intervenţiei prin incizii milimetrice. Se reduce astfel la minimum astigmatismul postoperator, vindecarea se produce în timp scurt, iar pacientul işi poate relua activitatea încă de a doua zi.

“Ar trebui să aşteptăm să se matureze cataracta?”
Categoric, nu. Maturarea (“coacerea”) cataractei era importantă cu ani în urmă când se opera prin metoda extracapsulară clasică. Prin metoda modernă cataracta se poate opera în orice stadiu (de preferat incipient). Momentul operaţiei îl alege pacientul – de obicei atunci când vederea nu îi mai este suficientă.

“Operaţia se face cu laser?”
Operaţia se face actualmente cu ultrasunete prin procesul de facoemulsificare, adică fragmentele de cristalin se mărunţesc şi se aspiră cu ajutorul unor sonde. Recent a fost realizat un aparat auxiliar care foloseşte laserul pentru a realiza unele etape ale operaţiei, restul fiind efectuate tot cu ultrasunete. Deocamdată laserul în cataractă este la început şi probabil vor mai trece câţiva ani până ce vom vorbi despre operaţia cataractei realizată exclusiv cu laser.

 „Cât timp trebuie să stau internat în spital?”
În mod obişnuit pacientul operat de cataractă se externează a doua zi postoperator.

Ce fel de anestezie mi se va face?”
În general anestezia este locală cu două opţiuni: anestezie locală injectabilă sau topică (picături). Pacientul poate opta pentru una sau cealaltă la recomandarea medicului.

“Voi purta ochelari după operaţie?”
Cristalinul artificial clasic restaurează în mod normal vederea la distanţă, iar la citit pacientului i se va prescrie o pereche de ochelari. Există actualmente şi opţiunea “premium” a implantării unui cristalin multifocal care va restaura atât vederea la distanţă cât şi la aproape.

“Am şi alte afecţiuni oculare. Merită să mă operez?”
Este importantă stabilirea preoperatorie a eventualelor boli asociate oculare şi generale, deoarece de acestea poate depinde buna evoluţie intra şi postoperatorie, iar vederea după operaţie poate fi influenţată de acestea. În general există o îmbunătăţire a acuităţii vizuale chiar în contextul existenţei altor afecţiuni.

Dr. Adrian TEODORU Clinica Proctoven
Medic specialist oftalmolog
Şef lucrări Facultatea de Medicină Sibiu
Doctor în ştiinţe medicale
ateodoru77@yahoo.com