Artroza genunchiului(gonartroza) este o afectiune cronica, degenerativa, care nu se vindeca de la sine. Trebuie intervenit in stadii cat mai timpurii pentru a avea rezultate favorabile si complicatii minime, in caz contrar, se ajunge la necesitatea protezarii.
Acidul Hialuronic este o componenta naturala a lichidului sinovial din genunchi. Acest lichid lubrifiaza articulatia, facilitand o miscare fluida, fara frecarea oaselor si actioneaza ca un absorbant al socurilor transmise la nivelul genunchiului. In formele avansate de artroza, lichidul sinovial se gaseste in volum redus. Ideea din spatele infiltratiei articulare cu acid hialuronic este de a inlocui acidul hialuronic care s-a pierdut.
Tehnica presupune injectarea direct in articulatia genunchiului de catre un medic a unor preparate sintetice de acid hialuronic care tind sa substituie lichidul articular. Efectul este pe termen lung, ducand la remedierea durerilor si a edemului, dar si la refacerea lichidului sinovial, stimuland productia proprie de acid hialuronic.
Niciun supliment alimentar continand compusi similari nu poate avea efectele injectarii direct in articulatie.
In functie de caracteristicile produsului de acid hialuronic ales, tratamentul consta fie din 3 injectii facute la interval de o saptamana, fie dintr-o singura infiltratie (monodoza). Injectiile se efectueaza in cabinetul medicului reumatolog(sau ortoped/fizioterapeut), nefiind necesara spitalizarea.
Efectul dureaza intre 6 luni si un an, ceea ce face ca infiltatiile intraarticulare cu acid hialuronic sa fie utile in tratamentul artrozei genunchiului, scazand necesarul de medicamente antiinflamatoare si antialgice. Rezultatul este cu atat mai bun cu cat pacientul nu este foarte in varsta si nu are o forma avansata de artroza.
Un avantaj al injectiilor intraarticulare cu acid hialuronic este acela ca procedura este lipsita de complicatii majore. In cazuri rare, pot aparea umflarea si disconfortul la locul injectarii. Aceste efecte, daca apar, trec in 24-48 de ore.
Tinand cont ca riscul este foarte mic, medicul reumatolog ar putea sa va recomande acest tip de tratament, in special pentru a amana cat este posibil interventia chirurgicala. In plus, acidul hialuronic poate fi o optiune buna terapeutica si nu are dezavantajele injectarii in articulatie a corticosteroizilor.
Daca sunteti interesat de terapia prin infiltratii cu acid hialuronic la nivelul genunchiului, si credeti ca ati putea beneficia de pe urma lor, puteti discuta oportunitatea acestei proceduri cu un medic reumatolog.
Ramaneti sanatosi!
DR. CRISTINA BAN
MEDIC SPECIALIST REUMATOLOGIE
CLINICA PROCTOVEN