In ultimii ani, atât pe plan internațional, cât şi pe plan național, s-a pus un accent din ce în ce mai mare pe terapia durerii, devenind astfel o prioritate la ora actuală.
Durerea o putem defini ca un disconfort. Este un semnal de alarmă transmis la nivelul creierului care anunță că ceva nu este în regulă, că undeva în organismul nostru există o problemă.
De foarte multe ori însă, fiziologic nu există nicio problemă şi cu toate acestea pacienții au dureri crâncene. Fie că sunt dureri de cap, dureri la nivelul coloanei cervicale, toracale sau lombare, iradiate sau nu, aceste dureri le afectează activitățile zilnice.
Pacienții se plâng frecvent că au încercat toate tratamentele posibile şi cu toate acestea nimic nu a dat rezultate. Am examinat mulți pacienți şi în urma RMN- ului cerebral sau la nivelul coloanei am observat că nu se evidențiază modificări care să justifice intensitatea şi persistenţa durerii.
Deși din punct de vedere medical reușim să stabilim un diagnostic şi să tratăm aceste afecțiuni, numărul persoanelor cu dureri cronice este în continuă creștere, motiv pentru care trebuie acordată o atenţie specială durerilor cronice care sunt refractare la tratamentul obișnuit.
Dacă aceste dureri nu sunt cauzate de anomalii structurale, cum pot fi explicate totuși aceste dureri?
S-a scris mult despre legatura "minte-corp". Au fost realizate studii atente care leagă factorii psihologici de stări patologice. S-a identificat faptul că emoțiile inconștiente sunt cauza unei boli fizice. Marea majoritate a bolilor sau a stărilor de rău sunt create în minte. Ai nevoie doar de câteva gânduri legate de boală şi gata, se poate instala durerea.
Așadar, ce mintea poate crea, poate şi vindeca!
Folosind terapia durerii poţi elimina cauza care a declanșat durerea. Astfel, combinând lucrul cu propria minte şi tratamentele medicamentoase, durerea poate dispărea definitiv!
Dr. Avram Gabriel
Medic primar neurolog
CENTRUL MEDICAL PROCTOVEN
Tel. Programari 0369/410858 sau 0735/545530