Ce este SOP?
SOP se definește ca un dezechilibru hormonal ce determină o serie de simptome, printre care și apariția unor numeroase chiste mici la nivelul ovarelor. Există mai multe cauze pentru apariția chistelor ovariene, așa încât în stabilirea diagnosticului de SOP este mai importantă asocierea unor simptome, decât aspectul ovarelor în sine.
Cât de frecvent este SOP?
5-10% dintre femeile de vârstă fertilă sunt afectate de SOP, fiind o cauză frecventă de sterilitate. Simptomele pot debuta în adolescență cu menstruații neregulate, dar investigarea începe de obicei în momentul dorinței obținerii unei sarcini.
Care sunt simptomele SOP?
Ceea ce determină pacienta să meargă la specialist sunt neregularitățile menstruale și simptomele consecutive nivelului crescut de androgeni. Principalele simptome sunt legate de menstruațiile neregulate, întârzierea acestora sau absența lor timp de câteva luni. Destul de frecvent se asociază lipsa ovulației cu menstruație consecutivă abundentă.
Nivelul crescut de androgeni (testosteron) determină acnee (sau ten seboreic) și creșterea excesivă a părului pe corp. Alte semne și simptome includ: creșterea în greutate, rezistența crescută la insulină, sterilitatea, nivelul crescut de colesterol, multiple chiste mici ale ovarelor. Oricare dintre aceste semne și simptome nu sunt obligatorii, cu excepția neregularităților menstruale. Toate femeile cu SOP prezintă menstruații neregulate!
Care este cauza SOP?
Nu se cunoaște exact. Se incriminează factorii genetici și cei de mediu. Insulino-rezistența care apare la unele dintre pacientele cu SOP a condus la ideea că mecanismul de reglare al glucozei în sânge ar putea fi implicat în apariția lui.
Ce complicații pot apărea dacă SOP nu se tratează?
În primul rând, sterilitatea prin lipsa ovulației. Obezitatea și rezistența crescută la insulină, care se asociază frecvent cu SOP, pot determina apariția diabetului zaharat de tip II. Menstruațiile consecutive ciclurilor anovulatorii pot fi abundente, prelungite și pot determina anemie. Stimularea estrogenică prelungită, nebalansată de progesteron, poate duce la hiperplazia și chiar cancerul mucoasei uterine (endometru). Centrul Medical Proctoven oferă pacientelor posibilitatea diagnosticului corect și mai ales tratamentul specific prin colaborarea interdisciplinară a specialiștilor centrului.
Dr. Corina-Alina Ispășoiu
Medic Specialist Obstetrică-Ginecologie,
Competență în ecografia Materno-Fetală.