Ecografia a revolutionat practica obstetricala in anii '60, devenind treptat un instrument la fel de indispensabil si ,, banal'' in consultatia prenatala, ca si stetoscopul obstetrical.
Masurarea fatului, examinarea anatomiei lui si stabilirea viabilitatii fetale reprezinta cele trei aplicatii fundamentale ale ecografiei in obstetrica. In plus, se adauga stabilirea pozitiei fatului, localizarea si starea placentei (maturitatea), precum si aprecierea cantitatii de lichid amniotic.
La debutul sarcinii, examenul ecografic se bazeaza in mod traditional pe trei determinari majore: localizarea sarcinii; varsta fetala estimata pe baza lungimii craniu-pelvis; activitatea cardiaca fetala documentata stabileste viabilitatea sarcinii, fapt realizabil la 5 saptamani, cu un transductor de inalta rezolutie.
Cu ajutorul aparaturii de inalta rezolutie si a ecografiei transvaginale, aflate in cadrul Clinicii PROCTOVEN, anomaliile anatomice fetale pot fi detectate in trimestrul I al sarcinii.
In trimestrele II si III de sarcina, examenul ecografic urmareste in mod obisnuit anatomia fetala si marimea fatului (aprecierea dezvoltarii si greutatii fetale).
Cu ocazia fiecarei examinari ecografice trebuie cautate anumite caracteristici: numarul fetilor, pozitia fatului, localizarea placentei, cantitatea de lichid amniotic, prezenta de mase tumorale pelvine, la care se adauga masuratorile fetale si studiul anatomiei fetale.
Dr. TUDOR BADESCU
MEDIC SPECIALIST GINECOLOG
DOCTOR IN STIINTE MEDICALE
CLINICA PROCTOVEN