Panța Vladia-Maria-Medic specialist Obstetrica-Ginecologie-Specializata in ultrasonografie în obstetrică și ginecologie-Specializata in colposcopie
Principalul factor etiologic al cancerului de col uterin şi al precursorilor săi este infecția persistentă cu tulpini de risc înalt ale virusul Papilloma uman (HPV - Human Papilloma Virus). HPV-ul este cel mai cunoscut virus Papilloma uman, un virus ADN transmisibil prin contact direct (piele pe piele), prin contact sexual și, uneori, de la mamă la făt.
Virusul are foarte multe tulpini, până în prezent fiind descrise peste 150 de genotipuri, din care aproximativ 30 de tipuri au fost detectate la nivelul aparatului genital.
• Genotipuri cu potenţial oncogen, numite HPV cu risc înalt (high-risk): induc neoplazia cervical intraepitelială (CIN), carcinom cervical, vulvar, vaginal, anal, penian, dar şi forme de cancer la nivelul cavităţii bucale, gâtului, esofagului și laringelui; dintre cele 15 tipuri HPV cu risc înalt cunoscute, genotipurile 16 şi 18 sunt cauza a 70% din cazurile de cancer al colului uterin.
• Genotipuri fără potenţial oncogen, numite HPV cu risc redus (low risk) sunt implicate în apariția: condiloamelor (zona anogenitală, la nivelul laringelui şi a conjunctivei) și a verucilor genitale plate.
Majoritatea infecțiilor HPV sunt asimptomatice și nu prezintă manifestări clinice. Studiile epidemiologice indică faptul că peste 80% dintre femeile active sexual sunt infectate cu un tip de HPV, marea majoritate a infecţiilor, 90%, vindecându-se spontan în decurs de 6-18 luni.
Asocierea tipurilor HPV cu risc crescut cu neoplaziile de col uterin este în momentul de faţă bine stabilită, prezenţa acestora fiind demonstrată în peste 95% dintre cancerele colului uterin.
Noile ghiduri propun efectuarea screening-ului pentru cancerul de col uterin prin testarea ADN-HPV la paciente cu vârste cuprinse între 25-65 ani și a citologiei cervicale după caz. Scopul fundamental al screening-ului cancerului cervical este de a preveni morbiditatea și mortalitatea pentru acest tip de cancer. O strategie optimă de screening este aceea de a identifica infecția hrHPV persistentă și leziunile precursoare capabile să progreseze către cancer invaziv și în același timp de a evita detectarea infecțiilor HPV tranzitorii.
CANCERUL DE COL UTERIN:
• ocupă locul doi pe plan mondial, după cancerul mamar, iar în România, reprezintă 15% din totalul tumorilor maligne, fiind pe primul loc în cadrul cancerelor genitale feminine şi a doua cauză de deces prin cancer la femei.
• este asimptomatic în fazele incipiente; în fazele avansate pot apărea: sângerări vaginale între ciclurile menstruale sau după actul sexual, dureri în timpul actului sexual sau chiar dureri lombare, dureri ale membrelor inferioare și oboseală excesivă.
Incidenţa cancerului de col uterin este semnificativ mai crescută la femeile cu:
status socio-economic scăzut / debut precoce al vieţii sexuale
număr crescut de parteneri sexuali / istoric de boli cu transmitere sexuală
sarcini, naşteri multiple / fumătoare
utilizatoare de contraceptive orale / imunosupresie cronică
PREVENȚIA poate fi realizată prin vaccinarea adolescentelor înainte de debutul vieții sexuale (protecție pentru 90% dintre cancerele de col uterin) și screening-ul și vaccinarea femeilor adulte.