Adenomul de prostata

Adenomul de prostată, cunoscut şi sub denumirea de hipertrofie benignă de prostată, se defineşte ca o tumoră benignă care apare la bărbat pe măsură ce înaintează în vârstă. Este cea mai frecventă afecţiune care afectează aproximativ jumătate din bărbaţii cu vârsta de 50 de ani şi la 90 % din bărbaţii peste 75 de ani.

(mai mult…)

Tumorile mamare

Cu toții am auzit vorbindu-se despre tumori mamare, dar foarte puțini, exceptând cadrele medicale, înțeleg exact despre ce e vorba și de aceea sunt extrem de speriați la auzul cuvântului ”tumoră„. De aceea m-am gandit că ar fi utile unele precizări.

(mai mult…)

Infectia cu Papilomavirus (HPV)

Din cele peste 100 de tulpini de papilomavirus uman(HPV), aproximativ 40 infectează tractul genital. Dintre acestea, doar câteva produc infecția persistentă a colului uterin ce poate evolua spre displazie și respectiv cancer de col uterin.

(mai mult…)

ORL Nas

NASUL functioneaza non stop:incalzeste,umidifica si purifica aerul respirat.Gatul si plamanii functioneaza bine atita timp cat nasul functioneaza adecvat.

(mai mult…)

Ecografia la nou-nascuti

La naştere nou-născutul prezintă la nivelul capului 4 fontanele (uneori chiar 6), însa cel mai adesea se face referire doar la două dintre acestea: cea anterioară – denumită în limbaj popular „moalele capului” și cea posterioară, de dimensiuni mult mai mici.

(mai mult…)

Vertijul si ameteala

Vertijul este senzaţia de mişcare, de rotaţie a lucrurilor sau obiectelor din jurul nostru. Această senzaţie de rotaţie determină o tulburare de echilibru asociată frecvent cu greaţă şi/sau vărsături. Cauza este la nivelul urechii interne sau la nivelul unor structuri anatomice din creier şi trunchiul cerebral. (mai mult…)

Neuropsihologia durerii - Terapia Durerii

In ultimii ani, atât pe plan internațional, cât şi pe plan național, s-a pus un accent din ce în ce mai mare pe terapia durerii, devenind astfel o prioritate la ora actuală.

Durerea o putem defini ca un disconfort. Este un semnal de alarmă transmis la nivelul creierului care anunță că ceva nu este în regulă, că undeva în organismul nostru există o problemă.

(mai mult…)

Migrena

Migrena este una dintre cele mai frecvente forme de durere de cap. Este o afecţiune benignă întâlnită de 2-3 ori mai frecvent la femei decât la bărbaţi. Crizele debutează adesea înaintea vârstei de 40 de ani. Impactul socio-profesional poate fi important.

(mai mult…)

Insuficienta cardiaca

Insuficiența cardiacă (IC) este un sindrom clinic determinat de incapacitatea inimii de a asigura debitul sanguin necesar acoperirii nevoilor metabolice ale organismului - altfel spus este expresia clinică a unui cord care, dintr-un motiv sau altul, devine ineficient și nu mai e capabil răspundă necesităților organismului.

(mai mult…)

Monopauza

Ce este menopauza?

Menopauza marchează sfârșitul vieții reproductive în viața fiecărei femei, fiind instalată abia la un an după ultima menstruație. Termenul cuprinde totalitatea modificărilor ce se petrec în corpul femeii, nu doar cele legate de aparatul reproductiv. (mai mult…)