Bine ati venit la Centru Medical Proctoven!

Program : Luni - Vineri intre 08:00 - 20:00
  Contact : 0369.410858

Infectia cu Papilomavirus (HPV)

Din cele peste 100 de tulpini de papilomavirus uman(HPV), aproximativ 40 infectează tractul genital. Dintre acestea, doar câteva produc infecția persistentă a colului uterin ce poate evolua spre displazie și respectiv cancer de col uterin.

Cum se manifestă infecția HPV?

Cele mai multe femei cu infecție cu HPV nu prezintă, de fapt, simptome. Leziunile cutanate care pot apărea sunt localizate la nivelul membrelor superioare, plantar, dar și la nivelul tegumentelor feței, gâtului, de dimensiuni și forme diferite.

Condiloamele genitale sunt leziuni mici, conopidiforme, care apar la nivel perineal (vulvar, perianal), dar și vaginal sau la nivelul colului; la bărbați, localizarea este la nivelul penisului, scrotului și respectiv în zona anală.

Majoritatea  cancerelor de col uterin prezintă asociat 2 dintre tulpinile HPV(16 și 18), acestea neproducând apariția de condiloame, așa încât pacienta nu realizează prezența infecției. Displaziile și stadiile incipiente ale cancerului de col uterin dau puține simptome, fiind esențială urmarirea citologiei PAP(examen Babeș-Papanicolaou), care poate depista stările precanceroase ce pot evolua spre cancer.

Cum se poate depista infecția cu HPV?

Infecția cu HPV este confirmatș fie prin examenul PAP atunci cand se precizează prezeța unor celule specifice în proba recoltată(Koilocite) sau prin testarea directă a unor tulpini de HPV(testare genetică).

Care este tratamentul infecției HPV genitală?

Pentru tratamentul condiloamelor genitale se folosesc solțtii cu aplicare locală repetată. În cazul eșecului acestui tratament se practică criocauterizarea, excizia, electrorezecția chirurgicală.

În cazul depistării unor tulpini HPV cu risc înalt la nivelul colului uterin, tratamentul este de lungă durată și vizează eliminarea virusului din organism, imunostimulare cu fortificarea propriului sistem imun, pentru evitarea cronicizării infecției.

Centrul Medical Proctoven oferă pacientelor posibilitatea diagnosticului corect și mai ales tratamentul specific al infectiei HPV.

 

Dr Corina Alina Ispasoiu
Medic Primar Obstetrică-Ginecologie
Doctor în Științe Medicale,
Competență în ecografia  Materno-Fetală

CENTRUL MEDICAL PROCTOVEN
Tel. Programari 0369/410858 sau 0735/545530