Bine ati venit la Clinica Medicala Proctoven!
Program :
 Luni - Vineri intre 08:00 - 20:00 
 Contact : 
 0369.410858 
Proctoven
 Uncategorized
Hipotiroidia
Hipotiroidia
Posted by admin

Hipotiroidia este cea mai frecventa boala endocrina, afecteaza 1 din 6-8 femei, mult mai rar pe barbati, si este consecinta functionarii anormale a glandei tiroide.

Glanda tiroida are rolul de a produce hormoni tiroidieni care la copii au importanta deosebita in dezvoltarea normala a creierului si a inteligentei, iar la adult in reglarea metabolismului. Daca glanda tiroida nu mai poate produce suficienti hormoni , apar semnele hipotiroidiei. Cauzele cele mai frecvente de hipotiroidie sunt: indepartarea chirurgicala a glandei tiroide, afectarea autoimuna (tiroidita cronica Hashimoto), inflamatia (tiroidita subacuta), iradierea, blocarea cu iod in exces (cordarone, jodid) sau alte medicamente (thyrozol, litiu, etc).

Simptomele hipotiroidiei variaza in functie de severitatea deficitului hormonal. Daca deficitul e minor, simptomele pot fi absente. Daca deficitul e mai mare pot aparea: oboseala nejustificata, tulburari de memorie si concentrare, lentoare in gindire si exprimare, labilitate emotionala ( plang usor, iritabilitate, nervozitate, anxietate), depresie, crestere in greutate prin incetinirea metabolismului si retentie de apa, piele uscata, caderea parului, constipatie, bradicardie (bate inima mai rar), dislipidemie (cresc grasimile in sange), anemie, tulburari de ciclu menstrual, infertilitate, tulburari de dinamica sexuala, impotenta. De multe ori, semnele hipotiroidiei fiind nespecifice, sunt atribuite de pacient altor boli sau stresului cotidian si sunt ignorate.

Diagnosticul se stabileste prin analize hormonale (se masoara din sange hormonii tiroidieni- TSH,FT4), si prin identificarea cauzei care a produs hipotiroidia (ecografia tiroidiana, dozari de anticorpi).

Tratatmentul hipotiroidiei consta in inlocuirea hormonilor tiroidieni care lipsesc cu tablete care contin acesti hormoni- levothyroxina ( preparatele L-THYROXIN, EUTHYROX). In hipotiroidia survenita in urma operatiei pe tiroida sau in tiroidita cronica autoimuna, tratamentul substitutiv (de inlocuire ) cu hormoni tiroidieni e obligatoriu- permanent, zilnic, pentru tot restul vietii, in doza recomandata de medic, adaptata la analizele hormonale care se fac cel putin o data la 6 luni .

Dr.Roman Cristina
Medic specialist endocrinolog
Centrul Medical Proctoven
Tel. Programari 0369/410858 sau 0735/545530