Bine ati venit la Clinica Medicala Proctoven!
Program :
 Luni - Vineri intre 08:00 - 20:00 
 Contact : 
 0369.410858 
Proctoven
 Uncategorized
Cum va puteti da seama daca aveti diabet? - Ce inseamna acest lucru pentru sănătatea dumneavoastra?
Cum va puteti da seama daca aveti diabet? - Ce inseamna acest lucru pentru sănătatea dumneavoastra?
Posted by admin

Diabetul zaharat este cea mai răspândită boală la momentul actual si ne confruntam cu o crestere alarmanta a incidentei . Studiile efectuate de-a lungul aniilor in tara noastra arata ca 1 din 10  romani sufera de diabet zaharat, iar mai îngrijorător este faptul că această boală a început sa fie diagnosticată la vârste tot mai tinere. Judeţul Sibiu se află în topul judeţelor din România unde speranţa de viaţă, la pacienţii cu Diabet zaharat a crescut semnificativ.

Diabetul zaharat este o boala cronica,  un sindrom caracterizat prin valori crescute ale  glucozei în sânge (hiperglicemie) și dezechilibrarea metabolismului.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recunoaște trei forme principale de diabet zaharat : tipul 1, tipul 2 și gestațional (de sarcină). Diabetul zaharat de tip 1 apare atunci cand sistemul imunitar incepe sa distruga celulele beta din pancreas. Aceste celule beta produc in mod normal insulina de care organismul are nevoie pentru a metaboliza glucidele (zaharurile) din alimentele consumate. In lipsa acestor celule, respectiv a productiei de insulina, se instaleaza diabetul zaharat de tip 1.  Diabetul zaharat de tip 2 este o afecțiune metabolică caracterizată prin asocierea, in grade variabile, a deficitului de insulina cu insulino-rezistenta. Rezistenta la insulina apare atunci cand corpul nostru nu raspunde asa cum ar trebui la acest hormon, ceea ce afecteaza absorbtia glucozei. Acest lucru creste riscul aparitiei diabetului si a altor afectiuni.

Diabetul gestational apare exclusiv in timpul sarcinii la femei care anterior perioadei de sarcina nu au avut diabet. Diabetul gestational necesita tratament cu scopul de a reduce si controla riscurile asociate atat in sarcina, cat si la nastere.

Cele mai des intalnite forme sunt reprezentate de diabetul zaharat de tip 2, respectiv diabetul zaharat de tip 1. Cel mai frecvent este diabetul zaharat de tip 2,pe care probabil multi il cunoastem sub denumirea de diabetul adultului sau varsticului sau diabetul asociat cu obezitatea, însă, din păcate, în prezent, diabetul de tip 2 apare la vârste din ce în ce mai tinere.Este trist acest lucru deoarece aceste persoane tinere au timp pe parcusul vietii sa dezvolte si complicatiile acestei patologii daca nu au un control glicemic optim.

Cum ne dam seama daca avem diabet ?

Exista cateva simptome cel mai frecvent intalnite . Acestea sunt reprezentate de : sete excesivă și gură uscată (polidipsie), urinare frecventă (poliurie),lipsă de energie, oboseală,foame imperioasa (polifagie), scădere în greutate, furnicături sau amorțeli în mâini și picioare,vindecare lentă a rănilor,infecții recurente ale pielii,vedere încețoșată.

Diabetul zaharat de tip 2 este de foarte multe ori  asimptomatic pentru o perioadă îndelungată de timp, în timp ce diabetul de tip 1 se diagnostichează, de obicei, după simptome. Pacientul în cauză nu ştie că are diabet, însă organismul său îi dă anumite semnale: începe să scadă în greutate, să bea foarte multă apă, să se trezească noaptea să urineze. In situatia data pacientul trebuie sa se adreseze  medicului de familie sau medicului diabetolog in vederea efectuarii unui set de analize. Daca boala se diagnosticheaza se va initia tratamentul corespunzator. La polul opus, în afara cazurilor excepţionale, atunci cand glicemia este foarte mare,  diabetul de tip 2 nu dă simptome,iar daca pacientul nu-si face periodic analizele de sange nu va stii ca are glicemia crescuta. Multe cazuri de diabet zaharat de tip 2 se diagnosticheaza intamplator. Din pacate, la momentul actual, exista o multitudine de cazuri de diabet nediagnosticate. Ambele tipuri de diabet pot fi controlate, la fel cum ambele pot duce la complicaţii invalidante, la amputaţii, pierderea vederii sau alte complicaţii (boli cardiovasculare, insuficienţă cardiacă).

Glicemia este o analiză inclusă in  bilanţul anual pe care este bine să-l facem cu toţii. . Noile ghiduri medicale recomanda ca screeningul diabetului zaharat tip 2 sa fie facut incepand cu varsta de  45 de ani la persoanele fara factori de risc asociati. Dacă există factori de risc precum supraponderea, obezitatea, istoricul familial (rude de gradul 1 sau 2 cu diabet zaharat tip 2, diabet gestational pe timpul sarcinii, greutatea la nastere a fatului mai mare de 4 kg  persoana respectivă trebuie sa-si monitorizeze anual valoarea glicemiei. Este important sa facem screeningul diabetului pentru a putea  fi diagnosticat in faze incipiente sau chiar in faza de prediabet pentru a putea evita nenumaratele probleme de sanatate asociate unui diabet zaharat necontrolat.

Testele cel mai frecvent folosite pentru diagnostic sunt reprezentate de valoarea glicemiei bazale, ”a jeun”, hemoglobina glicozilata care este  o analiza de sange care furnizeaza informatii  privind nivelurile medii ale glicemiei din ultimele 3 luni.

Valoarea glicemiei in limite normale este sub 100 mg/dl, respectiv a hemoglobinei glicozilate sub 5,6%, testul de toleranta la glucoza.

Daca ne dorim sa prevenim aparitia diabetului zaharat de tip 2 trebuie sa adoptam o alimentaţie echilibrată, activitate fizica zilnica, sa ne odihnim si nu in ultimul rand sa ne urmarim constant greutatea corpului.În special în cazul diabeticilor, a persoanelor cu obezitate şi a vârstnicilor, periodic sunt necesare analize şi măsurarea greutăţii corporale. Cântarul şi glucometrul nu trebuie să lipsească unei persoane supraponderale, obeze sau unui pacient deja disgnosticat cu diabet zaharat.

In cadrul Clinicii Proctoven pacientii cu Diabet Zaharat  beneficiaza de consultatii si tratament gratuit prin CNAS.

 

Dr. Denisa Tănăsescu
Medic specialist Diabet Zaharat, Nutritie si Boli Metabolice
Sef de lucrari Facultatea de Medicina
Clinica Proctoven